Hana Slačálková o tom, jak zvládá vytíženost trenérky a konzultantky

Ahoj Hanko. Můžeš se nám trošku víc představit? Kdo jsi? Co všechno v Performii děláš? Jak dlouho v Performii děláš? Kde se s Tebou můžeme potkat?

V Performii pracuju již pátým rokem a můžete mě potkat na našich seminářích, workshopech a přednáškáchnebo na pražské pobočce. V současnosti zastávám post trenéra, konzultanta, dále se zaměřuji na výběr lidí na míru pro naše klienty a v neposlední řadě zodpovídám za nábor nových kolegů a jejich hladké zapracování. Náplň práce je to hodně pestrá, takže se rozhodně nenudím. Ale to asi nikdo v Performii. 

Jsi především trenérka asi všech možných seminářů a workshopů Performia. Řekni mi, jak se k tomu člověk dostane? Byl to Tvůj sen hned od začátku? 

Než jsem nastoupila do Performie, tak jsem rozhodně nesnila o dráze trenéra. Představa, že si stoupnu před lidi a něco jim říkám, ve mně vyvolávala strach. Vždyť i při čtení referátu ve škole před třídou jsem měla nervy na dranc! Pak jsem ale viděla přednášet Lucku (naši skvělou šéfovou) a Martičku (kolegyni z Brna) a došlo mi, že to je super věc. Vždyť kolika lidem to pomáhá v tom stát se více kompetentní v oblasti personalistiky?! Jakmile jsem tam viděla tento účel, můj ostych šel stranou. Věděla jsem, že to je to, co chci dělat a co mě bude naplňovat. Performia nepřijímá nové trenéry z venku, ale vychovává si je, takže jsem nejdříve musela načerpat hromadu zkušeností z praxe jako konzultant a při vedení řady výběrových řízení. Věci, co říkám, musím mít zažité a vyzkoušené – bez toho by to nefungovalo. No a pak stačilo, aby naše dvě jediné trenérky otěhotněly ve stejný čas a příležitost byla na světě! Haha. Ne, na dráhu trenéra jsem se připravovala už před tím, ale je pravda, že to můj rozjezd trochu uspíšilo. 

Hanka Slačálková

Na co jsi nejvíc pyšná? 

To je strašně těžký říct, protože je toho spousta. Jsem pyšná na každého účastníka našeho semináře, že sebral odvahu a je ochotný s oblastí personalistiky něco začít dělat nebo ji posunout na vyšší úroveň. Jsem pyšná na každého svého klienta, který se rozhodl nepodlehnout panice ze situace na trhu práce a denně maká na tom, aby do svého týmu dostal ty nejlepší lidi. Jsem pyšná na to, že mohu být součástí tak skvělého týmu, kde i přes velké pracovní tempo jsou všichni ochotni si pomoci. Jsem pyšná na to, že holky a kluka z Performie mohu nazvat svou rodinou. No řekněte, kdo svou práci může nazvat druhým domovem?! 

A co osobní život? Jak ho zvládáš s tím vším skloubit? Jaké jsou Tvoje zájmy? Koníčky? Osobní cíle?

Přes pracovní týden se plně věnuji Performii, a na nic moc dalšího mi nezbývá čas. O víkendu si pak užívám volný čas se svým manželem a psem. Rádi jezdíme na výlety do přírody, kde relaxuji a nabírám novou energii. Obecně ráda cestuji a mým cílem je v této oblasti doslova procestovat celý svět. Miluju poznávání nových kultur a různých pohledů na život. Navíc cestování na vlastní pěst je vybočení z komfortní zóny, které vás vždy něco nového naučí. Před časem jsem ještě začala běhat, a ráda bych uběhla půlmaraton. Práce a koníčků je spousta a skloubit se to určitě dá.. chce to jen určit si pravidla a pak mít jistou míru sebedisciplíny. 

Máš nějaký návod, jak dosahovat v práci úspěchů? Ať už pro ty, kteří by také chtěli přednášet, nebo v podstatě pro kohokoli, kdo chce jít za svým snem či cílem?

Najděte to, co vás baví a naplňuje, a jděte si za tím. Neposlouchejte okolí, které vás možná v dobré víře od dané činnosti odrazuje ve snaze vás „ochránit“. Když víte, že to je to pravé, držte se toho. Pak jakoukoliv překážku na cestě k vysněnému cíli dáte (i když bude sebetěžší). Jedině vy sami víte, co je pro vás dobré – nikdo jiný za vás totiž váš život nežije. 

Chtěla by jsi něco říct na závěr? 

Spíš než říct, bych chtěla poděkovat naší skvělé šéfce Lucce. Děkuju jí za to, že mi dala příležitost ukázat, co ve mně je, a že mi dala práci, ve které jsem se skutečně našla. Prostě díky, Luci! 

Zdroj fotografií: archiv Performia

Toužíte se prosadit v oblasti obchodu a personalistiky?


Práce nám přibývá, nevíme kam dřív skočit, a proto hledáme nové posily na pozici
„Regionální partner – obchodník“ do Prahy a Brna.


Z PRAXE: Proč porozumění lidem zlepšuje manažerské schopnosti


Zapomeňte na ohraná klišé. Rozumět lidem není jen o vytváření společenských vztahů. Je to o odhalení potenciálu každého jednotlivce ve vašem týmu, je to společná cesta k cíli a je to také klíč k efektivnímu vedení lidí. Mohl by dirigent vést stohlavý orchestr, kdyby neznal dovednosti každého hudebníka? Pravděpodobně ano, ale poslouchat by se to nedalo. Stejně tak je tomu i v případě středního managementu. Zeptali jsme se několika zástupců českých firem, kteří vzdělávají své manažery právě v této oblasti, na to, co jim to přináší. Jste zvědaví?

celý článek

Jak ztratit kandidáta v deseti krocích


Boj o skvělé zaměstnance neutichl a firmy se předhání v tom, co jim nabídnout, aby je získali pro sebe. Možná i kvůli tomuto přístupu se některé organizace svým přístupem k výběrovému řízení nevědomky samy ochuzují o zajímavé uchazeče. Co dělají, že ztrácí u své cílové skupiny plusové body? Tady je deset chyb, které ve výběrových řízeních nejčastěji pozorujeme.

celý článek

5 nejčastějších chyb, které děláme v interní komunikaci


Interní komunikace je téma, o kterém se často mluví a píše, a přesto je stále žádané. Jako by mu firmy stále dostatečně nerozuměly. Základní otázkou není, jak interní komunikaci správně nastavit, ale proč se jí vůbec zabývat.

celý článek

Jak v lidech vzbudit chuť se rozvíjet


Máte ambice svou firmu rozvíjet? Pak vám je asi jasné, že bez toho, aby se rozvíjeli také lidé uvnitř ní, to nepůjde. Rozvoj je přirozený, pokud vychází z nějaké potřeby – to je v nás tak nějak odjakživa. Nezřídka se ale stává, že je ve firmě potřebný intenzivnější či rychlejší rozvoj jednotlivců nebo konkrétní skupiny. Když vám jde váš člověk naproti, a dokonce se na svůj posun těší, je to snadné, pokud se ale brání, nemáte velkou šanci.

celý článek