Nová pravidla pro testování na pracovišti

Také se už ztrácíte v nekonečném množství stále se měnících pravidel? Od pondělí 17. ledna 2022 vstoupila v platnost nová nařízení, která zahrnují i pravidla pro testování zaměstnanců na pracovišti.

Pojďme si společně shrnout, jaká pravidla jsou nyní pro testování na pracovišti platná. Pokusíme se pro Vás sestavit jednoduchý a přehledný návod s odkazy na příslušné odborné zdroje. 


Jak často se musí zaměstnanci testovat? 

Testování je nově povinné 2x týdně. Nejdříve však třetí den od předešlého testování. Povinnost testování se vztahuje na všechny zaměstnance. Neočkovaní, očkovaní i ti, co již absolvovali třetí posilující dávku se tedy musí testování účastnit bez rozdílů.

Není-li zaměstnanec v den testování přítomný, musí se otestovat v den příchodu na pracoviště.

Když zaměstnanec odmítne testování

A co dělat, jestliže jeden z vašich zaměstnanců odmítne testování? V takovém případě jste povinni nahlásit tuto skutečnost na hygienickou stanici.Neotestovaný zaměstnanec pak musí dodržovat tato pravidla: 

  • Nosit na pracovišti respirátor
  • Dodržovat odstup od ostatních pracovníků alespoň 1,5 metru
  • Stravovat se v oddělené místnosti od ostatních zaměstnanců

Povinností zaměstnavatele v takovém případě je pak zorganizovat vše tak, aby se netestovaný zaměstnanec s ostatními potkával co nejméně.  Ideálně, pokud je to vzhledem k jeho pracovní náplni možné, poslat zaměstnance pracovat na home office. 

Informujte se o certifikovaných testech,jejichž výsledky jsou považovány za spolehlivé. 

Když je výsledek testu některého zaměstnance pozitivní 

V případě, že je výsledek testu pozitivní, musí zaměstnanec co nejdříve opustit pracoviště a nastoupit 5denní karanténu. V případě, že během této doby absolvuje zaměstnanec PCR test s negativním výsledkem, může mu hygiena karanténu ukončit předčasně. 

Po návratu z karantény se musí zaměstnanec na pracovišti otestovat. 

Kdo je od testování na pracovišti osvobozen? 

Pokud budeme brát v úvahu zaměstnance, kteří denně dochází na pracoviště. Jedinou výjimku mají ti, kteří podstoupili PCR test v posledních 72 hodinách nebo antigenní test v posledních 24 hodinách. V takové situaci má zaměstnanec povinnost jednu z těchto variant doložit. 

Jaké jsou povinnosti zaměstnavatele? 

Zaměstnance je povinen vést evidenci provedených testů včetně data provedení, jména zaměstnance a výsledku testu. V případě pozitivního výsledku testu musí zaměstnavatel nahlásit tuto skutečnost hygienické stanici nejpozději do 24 hodin od výsledku testu. 

Jako zaměstnavatel můžete také zažádat o příspěvek na testy. Tento se pohybuje okolo 60kč za každý test.  

Dostávejte pravidelně aktuální TIPY A TRIKY


Co se děje v Performii 3-2024


Co se v Performii událo na začátku roku 2024? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí.

celý článek

V Brně se konal den otevřených dvěří. Jak probíhal?


V pátek 26. ledna naše nové kanceláře v Brně v rámci dne otevřených dveří přivítaly mnoho návštěvníků. Zvaný byl každý, a tak není divu, že bylo na pobočce rušno, veselo a celý den se nesl ve znamená dobré nálady a voňavé kávy doplněné krásným a chutným občerstvením.

celý článek

Co vás čeká s Performií v dalším roce? 


Další rok je za námi. Rok plný seminářů, konferencí, inspirativních setkání a schůzek s našimi klienty. Možná už jste zjistili, že s Performií se nikdy nenudíte. Jinak tomu nebude ani v roce 2024. Přesvědčte se sami, jak nabitý program pro vás na další rok chystáme.

celý článek

Co se děje v Performii 11-2023


Co se v Performii událo na podzim roku 2023? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí.

celý článek