Jak najímá Performia a proč nám to někdy tak trvá?

Možná jste si toho všimli. Stále mluvíme o tom, že někoho hledáme, propagujeme to a některé pozice máme otevřené i nemálo měsíců. Ano, jsme tak vybíraví. Máme opravdu nemalé nároky. Ale nejsou to nároky, na které mohou být kandidáti zvyklí od tradičních zaměstnavatelů.


Chceme mít v Performii skvělý tým, a proto si dáváme na výběru opravdu záležet. Aktuálně hledáme posily do Brna i do Prahy a může se zdát, že je to dlouhé hledání. Mám pro vás několik příkladů, proč se náš výběr zaměstnanců liší od tradičních postupů.

Vzdělání versus reálná znalost

Nepožadujeme oficiální vzdělání, ale pokud má osoba na dané pozici něco v základu ovládat, opravdu chceme, aby nám to nějak demonstrovala. Nelpíme na vzdělání, protože většina lidí v našem týmu se věnuje něčemu, co je od jejich oficiálního vzdělání na hony vzdálené. Víme, že ryzí zájem a ochota se učit jsou důležitější než konkrétní škola.

Z branže versus mimo branži

I když se pohybujeme v oblasti HR, personalistiky a vzdělávání, nepožadujeme toto vzdělání. Máme své vlastní know-how, které nenajdete na žádné škole. Obvykle je pro nás tedy jednodušší naučit to „naše“ někoho, kdo o dané oblasti neví zdaleka vše. Nebo alespoň nemá postoj, že už ví vše. Prostě plnou nádobu je těžší znova naplnit.

Autorka článku: Lucie Spáčilová, ředitelka Performie v České republice.

Projev versus produkce

Chodí nám mnoho zajímavých žádostí, vymazlených CV a motivačních dopisů. Prezentace některých kandidátů je opravdu propracovaná. Ale to, co nás opravdu zvedne ze židle, je perfektní předchozí produkce. Produkcí myslím výsledky, kterých člověk osobně dosahoval na svěřené pozici, ať už byla jakákoli. Předchozí užitečnost a hodnota je tou nejlepší referencí a nejsou potřeba žádné další ozdoby.

Business versus srdce

Někdo pracovní poměr bere jen jako „business“. Něco za něco, tvrdě vydobyté podmínky, znát svou cenu a dostat z druhé strany maximum pro sebe. To je něco, co neladí s naším pohledem na vytváření týmu. Proto se může stát, že i někdo, kdo by byl „očividně“ výhodný pro náš business, do týmu nevstoupí. Performia je pro nás srdeční záležitost. Není to jen způsob obživy, ale něco, co prostě chcete pustit k sobě blíž každý jeden den. Takže se může stát, že kandidát přijde blíž (pohovor, zkušební den), nerezonuje to. V tu chvíli víme, že to není ono.

Sociální maska versus skutečný potenciál

Jsme známí tím, že v najímání nemáme rádi překvapení. Proto testujeme všechny kandidáty. Sociální maska je vždy tvrdá, a i když si sám kandidát myslí, že je „sám sebou“, je vlastně „jen“ to, co chce, aby byl. Opravdový potenciál se projeví při prvních reálných problémech, při prvních faktických výzvách. Proto si vybíráme i s ohledem na to, jakou šanci má uspět na dané pozici. Pozice ve firmě perfektně známe. Víme, kde přesně si můžeme a kde si nesmíme dovolit udělat kompromis.

Takže ANO, jsme nesmírně vybíraví!

Ale tato vybíravost se mi po celých 17 let vždy vyplácela. Stabilní tým, možnost dát skvělým lidem dostatek prostoru, aby se rozvíjeli tím, jak posouvají svou část firmy dál a dál, a celkové výsledky takové, že si ostatní často myslí, že nám museli pomáhat ufoni, je toho důkazem.

Tak se nedivte, když budeme znova a znova inzerovat, propagovat a volat do světa, že hledáme „TOHO PRAVÉHO DO TÝMU“.

A jaké pozice aktuálně obsazujeme? 

Mrkněte na volné pozice v Praze i v Brně. A staňte se součástí týmu!


O autorovi článku

Lucie Spáčilová

Již od založení firmy má na starosti vývoj produktů, kvalitu a celkovou expanzi a životaschopnost společnosti. Práci bere jako hru a Performia je tak trochu její dítě.

Co se děje v Performii 3-2024


Co se v Performii událo na začátku roku 2024? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí.

celý článek

V Brně se konal den otevřených dvěří. Jak probíhal?


V pátek 26. ledna naše nové kanceláře v Brně v rámci dne otevřených dveří přivítaly mnoho návštěvníků. Zvaný byl každý, a tak není divu, že bylo na pobočce rušno, veselo a celý den se nesl ve znamená dobré nálady a voňavé kávy doplněné krásným a chutným občerstvením.

celý článek

Co vás čeká s Performií v dalším roce? 


Další rok je za námi. Rok plný seminářů, konferencí, inspirativních setkání a schůzek s našimi klienty. Možná už jste zjistili, že s Performií se nikdy nenudíte. Jinak tomu nebude ani v roce 2024. Přesvědčte se sami, jak nabitý program pro vás na další rok chystáme.

celý článek

Co se děje v Performii 11-2023


Co se v Performii událo na podzim roku 2023? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí.

celý článek