Koronavirus a pracovní právo. Otázky a odpovědi

Nejsme experti na zákony, ale víme, že k současné situaci máte nějaké otázky. A tak Vám díky advokátní kanceláři TaylorWessing přinášíme nějaké odpovědi z pohledu (nejen) pracovního práva. Jak se Vás mohou dotknout rozhodnutí vlády a co je dobré vědět?

  • Jaké možnosti dává pracovní právo zaměstnavateli v souvislosti s epidemií koronaviru a na co mají zaměstnanci nárok?

  • Jak uzavřít smlouvu na dálku a co na to říká právo? 

  • Jaká bezpečnostní opatření musí zaměstnavatel učinit? A jak se případně vypořádat s uzavřením provozu? 

To jsou otázky, které Vás nejspíš zajímají. Pojďme se tedy podívat na nejdůležitější informace, které je pro klid v duši dobré znát. A pokud se chcete rovnou podívat na to, jak to sepsala naše partnerská advokátní kancelář, otevřete si rovnou jejich dokument.

Karanténa nařízená podle zákona o ochraně veřejného zdraví  

  • Zaměstnanec je povinen zaměstnavateli oznámit nařízení o karanténě. Zaměstnavatel je povinen zaměstnance omluvit. 

  • Karanténa je posuzována stejně jako dočasná pracovní neschopnost. Zaměstnanci náleží
    60 % průměrného výdělku. 

  • Prvních 14 kalendářních dnů náhradu mzdy platí zaměstnavatel. Od 15. dne náleží zaměstnanci nemocenská dávka.
     

Karanténa nařízená ze strany zaměstnavatele

  • Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na vykonávání práce mimo pracoviště. 

  • Nebude-li mu přidělená práce, jedná se o překážku ze strany zaměstnavatele. Zaměstnanci náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. 

  • Další možností je čerpání dovolené. Zaměstnavatel ji nemůže nařídit s okamžitou platností, ale musí tuto skutečnost oznámit písemně alespoň 14 dní předem, pokud se obě strany nedohodly jinak. 

Nábor lidí nemusíte zastavit

Ani v době karantény nemusíte zastavovat svá výběrová řízení a čekat na podpis smlouvy. Všechny náležitosti můžete vyřešit online, pokud s tím souhlasí obě strany. Obdobně jsou na tom i úřady, které by po dobu nouzového stavu měly většinu věcí vyřizovat elektronicky. 

A jak je to s ošetřovným?

Zaměstnavatelé se také mohou setkat s vyšším počtem lidí, kteří čerpají tzv. ošetřovné. V souvislosti s uzavřením škol připravila vláda mimořádný návrh zákona, který prodlužuje vyplácení ošetřovného po dobu trvání mimořádného opatření vlády o zákazu školní docházky. Ošetřovné se vztahuje na děti do 13 let. Výjimka platí také pro zdravotně hendikepované osoby bez omezení věku, pokud došlo k uzavření zařízení, kde se o tyto osoby pečovalo.

A ještě něco mimo pracovní právo

Kvůli vládním nařízením může také dojít k problému se splnění zakázek, a to z několika důvodů. Naši partneři z Taylor Wessing, kteří tyto rady sepsali, doporučují pořádně prostudovat smlouvy, zda neobsahují ujednání, která se týkají vyšší moci či podstatné změny okolností. Pokud v důsledku pandemie nelze závazek dodržet, závazek zaniká. Obdobně je to i s úhradou škody, která vznikla porušením smluvních podmínek. Pokud se jedná o zásah vyšší moci (z důvodu pandemie), nevzniká povinnost hradit škodu vzniklou porušením smluvní povinnosti.


Více užitečných informací naleznete v přiloženém dokumentu, který vytvořila advokátní
kancelář, se kterou jsme v minulosti třeba pořádali přednášky o GDPR. Jde o kancelář Taylor Wessing.


Všem Vám i přesto přejeme hezké jarní dny ... a ať se vám viry vyhnou. 

Pokud chcete zůstat v obraze nejen v oblasti HR, sledujte nás na
Facebooku Dobrodružství personalistiky.


Co se děje v Performii 3-2024


Co se v Performii událo na začátku roku 2024? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí.

celý článek

V Brně se konal den otevřených dvěří. Jak probíhal?


V pátek 26. ledna naše nové kanceláře v Brně v rámci dne otevřených dveří přivítaly mnoho návštěvníků. Zvaný byl každý, a tak není divu, že bylo na pobočce rušno, veselo a celý den se nesl ve znamená dobré nálady a voňavé kávy doplněné krásným a chutným občerstvením.

celý článek

Co vás čeká s Performií v dalším roce? 


Další rok je za námi. Rok plný seminářů, konferencí, inspirativních setkání a schůzek s našimi klienty. Možná už jste zjistili, že s Performií se nikdy nenudíte. Jinak tomu nebude ani v roce 2024. Přesvědčte se sami, jak nabitý program pro vás na další rok chystáme.

celý článek

Co se děje v Performii 11-2023


Co se v Performii událo na podzim roku 2023? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí.

celý článek