Nový zákon o whistleblowingu je tu. A co dál?

Whistleblowing (z angličtiny doslova hvízdání na píšťalku) bohužel nemá v češtině dostatečně výstižný ekvivalent. Můžeme ho nicméně vysvětlit jako nahlašování podezřelého nebo dokonce protiprávního jednání. Od 1. srpna 2023 vstoupil v platnost zákon o ochraně ohlašovatelů. Vyplývá z něho pár změn pro střední i velké firmy účinných od 15. prosince 2023. Proto pro vás na toto téma připravujeme webinář. 


Ohlašovatelé neboli whistlebloweři hrají klíčovou roli v odhalováno korupce, podvodů, porušování práva a dalšího. Cílem nového zákona o whistleblowingu je zajistit, že ti, kteří se rozhodnou proti neetickým a nelegálním činnostem bojovat, nebudou nijak stíháni, diskriminováni nebo vystaveni represím. Zákon poskytuje ochranu proti odvetným krokům jako například propuštění nebo snižování platů.

Pro firmy z tohoto zákona vyplývá povinnost zřídit interní oznamovací systém, prostřednictvím kterého bude možné oznámit protiprávní jednání. Tento systém musí chránit identitu oznamovatele. Firmy, které zaměstnávají více než 50, ale méně než 250 zaměstnanců mají na zřízení tohoto systému čas do 15. prosince 2023.

Proto jsme se rozhodli spojit síly s advokátkou Petrou Kubáčovou, která vám pomůže podívat se na nový zákon a z něho plynoucí povinnosti optikou práva. Z pohledu personalistiky pak promluví Lucie Spáčilová, výkonná ředitelka Performia spol. s.r.o.

Zákon o whistleblowingu představuje důležitý krok směrem k transparentnosti a etickému chování společnosti. Podporuje ty, kteří mají silné morální hodnoty a dostatek odvahy postavit se nepravostem. Měli bychom mu proto věnovat náležitou pozornost. Nesmíme však zapomínat soustředit se na to, jaké lidi máme v týmu. Můžeme tak předejít protiprávnímu jednání a vyhnout se agendě kolem jeho nápravy. 

Chcete se v novém zákoně zorientovat a jeho znalost využít ve svůj prospěch?

Pak byste rozhodně neměli chybět na našem webináři, který se bude konat 3. října 2023 od 13 hodin.  


Co se děje v Performii 3-2024


Co se v Performii událo na začátku roku 2024? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí.

celý článek

V Brně se konal den otevřených dvěří. Jak probíhal?


V pátek 26. ledna naše nové kanceláře v Brně v rámci dne otevřených dveří přivítaly mnoho návštěvníků. Zvaný byl každý, a tak není divu, že bylo na pobočce rušno, veselo a celý den se nesl ve znamená dobré nálady a voňavé kávy doplněné krásným a chutným občerstvením.

celý článek

Co vás čeká s Performií v dalším roce? 


Další rok je za námi. Rok plný seminářů, konferencí, inspirativních setkání a schůzek s našimi klienty. Možná už jste zjistili, že s Performií se nikdy nenudíte. Jinak tomu nebude ani v roce 2024. Přesvědčte se sami, jak nabitý program pro vás na další rok chystáme.

celý článek

Co se děje v Performii 11-2023


Co se v Performii událo na podzim roku 2023? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí.

celý článek