O lidech: Výkonný, ale na zabití

 Představte si třeba obchodníka, který nosí objednávky s vysokými čísly, pravidelně trhá rekordy, s kolegy v administrativě ale nevyjde, nedodržuje pravidla a požaduje výjimky, protože ví, že je nejlepší. Měli bychom si ho nechat, nebo se ho pro dobro týmu raději zbavit? Kdy je čas s ním ještě pracovat a kdy nastává moment, kdy je lepší ho propustit? Co je důležitější – atmosféra v týmu, nebo člověk, co do firmy přináší výsledky? Na tyto otázky se snažila odpovědět Lucie Spáčilová v rozhovoru s Barborou Hartmannovou.



„Často se setkávám s tím, že si šéf dlouhodobě drží ve firmě člověka, který má výsledky, ale zároveň hází ostatním kolegům klacky pod nohy. V tu chvíli je to pro šéfa těžké takového člověka propustit, protože se bojí, že ztratí tady tu část výkonu. Ale neuvědomuje si, že právě kvůli tomuto člověku může ztratit spoustu šikovných lidí okolo, kteří toho jednoho kolegu musí trpět. Většinou se po odchodu takového člověka zvedne produkce celého týmu. Proto je dobré měřit a sledovat výkon jednotlivých lidí a dívat se na výsledky."
Lucie Spáčilová

Chcete vědět o každém novém dílu rozhovorů?

Sledujte nás na sociálních sítích a v podcastových aplikacích.
Máte nějaký nápad na další téma? Napište nám na marketing@performia.cz

Chcete lépe rozumět lidem a jejich motivaci?


Pak by vás mohly zajímat seminář klíčové semimáře Performia Jak vytvořit a udržet skvělý tým a Jak se vyznat v lidech a využít jejich potenciál.


O lidech: 7 kroků, jak zlepšit svou kariéru a být na svou práci hrdý


Proč kariéra nemusí nutně tkvět ve šplhání po žebříčku do čím dál vyšších pozic a proč bychom ji měli chtít zlepšovat? Co když je pro nás práce jen prostředkem pro to, jak po práci žít? Odpovědi na tyto otázky a navíc 7 kroků k tomu, jak být na svou práci hrdý/á, najdete v tomto díle podcastu.

celý článek

O lidech: Jak vzbudit respekt


Co to respekt vůbec je a proč nám na tom, abychom ho u ostatních vzbuzovali, tolik záleží? Jak to souvisí se sebedůvěrou? Jak být respektován i s minimálními zkušenostmi a jak přesvědčit o své kvalitě i starší kolegy? A jaké je to nejúčinnější kouzlo, které nám pomůže získat si u lidí uznání?

celý článek

O lidech: Jsou lidé nahraditelní?


Ve výročním 100. dílu podcastu se Lucie Spáčilová a Barbora Hartmannová věnují zásadní otázce, která už nejednou ve spojení s lidmi zazněla. V souvislosti s intenzivním nástupem umělé inteligence ale rezonuje mnohem více. Je možné, že některé lidi moderní technologie nahradí?

celý článek

O lidech: Proč někdy mnoho pomoci nepřináší vděk?


Stalo se vám někdy, že jste se mohli pro někoho přetrhnout, ale přišla kritika a nevděk? Když se podíváme na někoho, kdo extrémně pomáhá, a na druhé straně někoho, kdo je nevděčný, zdá se zřejmé, kdo je tu dobrý a kdo špatný. Co když ale pomyslné „máslo na hlavě“ může mít v takovém případě i ten, kdo až příliš pomáhá?

celý článek