O lidech

O lidech: Jak vzbudit respekt


Co to respekt vůbec je a proč nám na tom, abychom ho u ostatních vzbuzovali, tolik záleží? Jak to souvisí se sebedůvěrou? Jak být respektován i s minimálními zkušenostmi a jak přesvědčit o své kvalitě i starší kolegy? A jaké je to nejúčinnější kouzlo, které nám pomůže získat si u lidí uznání?

celý článek

O lidech: Jsou lidé nahraditelní?


Ve výročním 100. dílu podcastu se Lucie Spáčilová a Barbora Hartmannová věnují zásadní otázce, která už nejednou ve spojení s lidmi zazněla. V souvislosti s intenzivním nástupem umělé inteligence ale rezonuje mnohem více. Je možné, že některé lidi moderní technologie nahradí?

celý článek

O lidech: Proč někdy mnoho pomoci nepřináší vděk?


Stalo se vám někdy, že jste se mohli pro někoho přetrhnout, ale přišla kritika a nevděk? Když se podíváme na někoho, kdo extrémně pomáhá, a na druhé straně někoho, kdo je nevděčný, zdá se zřejmé, kdo je tu dobrý a kdo špatný. Co když ale pomyslné „máslo na hlavě“ může mít v takovém případě i ten, kdo až příliš pomáhá?

celý článek

O lidech: 3 hlavní důvody, proč se lidé nezlepšují, i když o tom často mluví


Návodů na to, jak se zlepšit, máme dnes kolem sebe fůru a vzdělávání je běžnou součástí našeho života. Jak je tedy možné, že se my sami, ale i lidé kolem nás výrazně nezlepšujeme? Jak překonat starý dobrý argument „nemám na to čas“? Proč vědět a nedělat znamená vlastně nevědět?

celý článek

Dalibor Herbrich: Náskok budou mít firmy, které dají mladým prostor se učit


S Daliborem Herbrichem z QuickJOBS o tom, jaké to je rozjíždět startup, který má silnou konkurenci? Jaký je pohled dnešní mladé generace na práci a jak to jako zaměstnavatel využít? Co by se starší generace mohla naučit od té mladé a naopak?

celý článek

O lidech: Lidi jsou problém. Kdo ho bude řešit?


Když sestavujete firemní strategii, jak se díváte na oblast „lidé“? Je to jen nákladová položka plná administrativy, nebo zásadní bod k diskusi? Jak by to mělo být a proč pravěké HR v moderní době nepřežije?

celý článek

O lidech: Když je šéf důvodem k odchodu


První příčky důvodů odchodu zaměstnanců z firem si už dlouhou dobu drží nespokojenost se šéfem. Proč vlastně lidé opouštějí svého šéfa spíše než samotnou firmu?

celý článek

LUCIE SPÁČILOVÁ: Přála bych si, aby šéfové věděli, jak zásadní je znát své lidi


Lucie Spáčilová je pravidelnou součástí podcastu O lidech jako odborník, tentokrát ji ale Barbora Hartmannová vyzpovídala jako hosta a společně se podívaly na její začátky, na to, jak si stále udržuje nadhled a kreativitu a jak to dělá, že má v týmu hned několik lidí déle než 10 let.

celý článek

O LIDECH SPECIÁL: Postavy z vánočních filmů - Jak by obstály v pracovním prostředí


Sám doma, Láska nebeská, Pelíšky, Císařův pekař nebo S tebou mě baví svět. To jsou filmy, na které jsme si zvykli o Vánocích dívat v televizi. Ve vánočním speciálu jsme si z nich vybrali některé postavy a představili si je v pracovním prostředí.

celý článek

Marcel Klaus: Kdybychom lidi neodměňovali za výkon, tak už tu nejsme


Marcel Klaus začínal ve stodole a dnes má jeho firma Klaus Timber již tři provozovny a za poslední 3 roky vyrostla z 200 zaměstnanců na bezmála 400. Jak to dělá, že se mu tak daří?

celý článek

O lidech: Když si soukromí bereme do práce a práci domů


I když se v práci můžeme snažit sebevíc, často nás rozptyluje něco, co řešíme doma. A domů si zase nosíme problémy z práce. Jak bychom tyhle oblasti měli mít ideálně vyvážené, aby se nám dařilo „na všech frontách“?

celý článek

O lidech: MLADÁ GENERACE - Je to s ní opravdu tak marné?


„Mladí dneska nechtějí pracovat.“ „Ti mladí nic nevydrží.“ „Mladá generace se nedokáže soustředit.“ To jsou věty, které ve spojitosti s mladou generací nezřídka slýcháme či čteme. Opravdu je to s nimi tak marné?

celý článek

O lidech: Hana Slačálková - Jak ztratit kandidáta v pěti krocích


Z nedávného průzkumu společnosti Performia vyplynulo, že české firmy stále nejvíc trápí nedostatek kvalitních kandidátů. Na druhé straně stále existuje nemálo detailů, kterými firmy uchazeče odrazují. O pěti nejčastějších z nich si Barbora Hartmannová povídala se svou kolegyní, trenérkou seminářů o náboru zaměstnanců a budování týmů a personalistkou společnosti Performia, Hanou Slačálkovou.

celý článek

Eva Čejková: Úspěšný podnikatel musí být blázen s talentem na lidi


S Evou Čejkovou o jejích zkušenostech s vedením lidí, o tom, zda se lidé dají rozdělit na vizionáře a ty, kdo vize realizují, nebo o tom, jak předat lidem své nadšení a zda je lepší pracovat se ženami, nebo s muži.

celý článek

O lidech: Musí mít šéf rád lidi?


Jaká vlastnost šéfa je vzhledem k vedení lidí nejdůležitější? Musí mít každý šéf nutně rád lidi? A co by šéf měl dělat, aby to měl s lidmi snazší?

celý článek

O lidech: Výkonný, ale na zabití


Představte si třeba obchodníka, který nosí objednávky s vysokými čísly, pravidelně trhá rekordy, s kolegy v administrativě ale nevyjde, nedodržuje pravidla a požaduje výjimky, protože ví, že je nejlepší. Měli bychom si ho nechat, nebo se ho pro dobro týmu raději zbavit?

celý článek

O lidech: Marta Machovská - Zodpovědnost člověka začíná výchovou


Když se řekne „zodpovědnost“, napadne vás také, že to souvisí s tím, že člověk za něco nese vinu? Pak vás nejspíš Marta Machovská, konzultantka, trenérka seminářů a ředitelka moravské pobočky Performie, přesvědčí o tom, že je to trochu jinak.

celý článek

O lidech: Práce s lidmi: Kdo se na ni vlastně hodí?


„Mám rád práci s lidmi,“ slýcháme často od uchazečů na pohovorech. Co to ale doopravdy znamená, to už tak jasné není. Jde o práci, kde na mě denně mluví desítky cizích lidí, nebo o práci v menším týmu v kanceláři? Jak u sebe poznat, jestli jsem doopravdy typ člověka stavěného na práci s lidmi?

celý článek

O lidech: Jak se mám donutit, když se mi nechce


Co nás brzdí, když máme nějaký sen, ale i přesto se nedonutíme začít jej realizovat? Kde se vlastně bere pocit, že se nám do něčeho nechce, když víme, že na konci nás čeká dobrý pocit? Jaký je recept na to, jak se do věcí opravdu pustit? A jak v tom pomoct i ostatním?

celý článek

O lidech: Hry jako součást motivace týmu


Co musí nutně obsahovat hra, aby byla hrou? Jsou hry opakem práce? A proč bychom vlastně z problémů a bariér měli mít radost? To jsou otázky, na které získáte odpovědi právě v této epizodě podcastu.

celý článek

O lidech: Návod na lidi pro techniky


Proč se vlastně u technicky založených lidí bavíme o „jiném pohledu na lidi“? Co bych jako technik měl dělat, abych lépe rozuměl lidem? Proč neexistuje jeden návod na to, jak přistupovat k lidem? A jakým lidským vlastnostem bychom měli dobře rozumět, abychom s nimi dokázali lépe vycházet?

celý článek

O lidech: Jak správně upozorňovat na chyby?


I když se říká, že „chybami se člověk učí“, jsou lidé velmi často hákliví na kritiku. Čím to je? Jak bychom měli správně poukazovat na chyby svých podřízených, abychom je namotivovali k lepším výkonům? Co dělat, když se opakují stále ty samé chyby? A jak se máme sami vypořádat s kritikou ze strany ostatních?

celý článek

O lidech: Co s unavenými zaměstnanci?


„Mám toho moc, potřebuju dovolenou!“ To je nejspíš věta, kterou většina z nás nejednou slyšela a asi i párkrát řekla. Je vždycky příčinou únavy práce? A vyřeší to pokaždé dovolená nebo odpočinek? Jaké jsou tři příčiny únavy z práce a jak díky tomu, že příčinu rozeznáte, můžete znovu nastartovat své lidi nebo sebe sami? O tom si Barbora Hartmannová povídala s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Iva Schulzová - Úspěšná interní komunikace není jen o systému


Když se řekne interní komunikace, také hned přemýšlíte o propracovaném systému, jak si ve firmě předávat informace? Iva Schulzová, konzultantka a trenérka seminářů z Performie, vás v tomto díle podcastu přesvědčí o tom, že je to mnohem jednodušší a že znát pravou podstatu interní komunikace je to nejzásadnější. A mimo to vám odpoví třeba na otázky: Kdo je zodpovědný za interní komunikaci ve firmě? Jakých největších chyb se firmy v této oblasti dopouštějí? A jak poznám, že interní komunikace funguje?

celý článek

O lidech: Rozmazlují moderní benefity zaměstnance?


Stále více slyšíme ze všech stran o benefitech, kterými se firmy častokrát až předhání, aby si udržely nebo našly zaměstnance. Jaká je vlastně původní myšlenka benefitů a proč by bylo fajn se k ní vrátit? Za jakých podmínek by v Česku mohl fungovat čtyřdenní pracovní týden? Jaká úskalí a pozitiva benefity přináší? A jak může běžná firma konkurovat v této oblasti těm, které nabízejí přehršel výhod pro zaměstnance?

celý článek

O lidech: Může být šéf zároveň kámoš?


Je možné být v jednu chvíli šéfem a zároveň kamarádem a je to vůbec žádoucí? Co bych měl dělat, když mě povýší, a z kamaráda musím najednou být tím, kdo vyžaduje výsledky? Na co si dát pozor, když chci zaměstnat svého kamaráda? A co mám jako podřízený dělat, když cítím, že se přístup mého nadřízeného ke mně změnil a není už tak přátelský jako dřív?

celý článek

O lidech: Honza Klusoň - Když chcete přilákat ty správné lidi, buďte autentičtí


Honza Klusoň je CEO české odnože společnosti Welcome to the Jungle, která pomocí webové platformy propojuje lidi a firmy tak, aby lidé byli v týmech, které jim sednou, a firmy měly kandidáty, kteří zapadají do jejich firemní kultury. „Chceme, aby práce měla udržitelné místo v našich životech,“ říká. Podívali jsme se na téma čtyřdenního pracovního týdne, na to, jaká budoucnost čeká work-life balance nebo proč štěstí a rozvoj lidí v práci není úkolem manažerů.

celý článek

O lidech: Jak se správně rozloučit se zaměstnancem


Také jste někdy měli pocit, že někdo do vašeho týmu úplně nepatří, ale nedokázali jste přesně pojmenovat, proč? Pak vás bude zajímat, jak poznat, že je vaše pozorování správné a nejde jen o vaše dojmy. Jak se správně rozloučit s někým, jehož odchod není nijak dramatický, a jak naopak dobře zvládnout odchod někoho, s kým to bylo velmi náročné? Proč je dobré, aby byl odchod člověka z firmy rychlý a jaké „kouzlo“ na výstupním pohovoru může všechno hodně vylepšit? O tom si povídala Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Jak být ideálním zaměstnancem


Co je zásadním faktorem, který z nás může udělat ideálního zaměstnance? Proč by člověk vůbec měl chtít být ideálním zaměstnancem a jak si takového zaměstnance představuje zaměstnavatel? Jak to nepokazit od samého začátku? Jak moc upřímný bych měl být ke svému nadřízenému? A co když sám vím, že mám nedostatky, které mě v práci brzdí, ale nevím, na kterém z nich začít pracovat dříve?

celý článek

O lidech: Co dělat, když měním práci


Kdy je ten pravý čas říct zaměstnavateli, že uvažuji o odchodu? Jak správně současné zaměstnání opustit? Co mám dělat, když mám představu o pozici, kterou chci, ale ona se pořád neobjevuje? Proč je někdy dobré přihlásit se na novou pozici, i když některé požadavky z inzerátu nesplňuji? A jak správně přicházet v novém zaměstnání s náměty pro změnu, když chyby vidím už od prvního dne? Na tyto a další otázky se pokusila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou v tomto díle podcastu odpovědět.

celý článek

O lidech: Jak si vybrat partnera pro život


Tímto dílem jsme se tematicky snažili ukázat, co je pro vytvoření dobrého vztahu a nalezení „toho pravého“ tím nejdůležitějším, nebo odhalit, zda se protiklady opravdu přitahují a jestli je to vždycky dobře. I když se Lucie Spáčilová nepovažuje za experta na vztahy, z desetitisíců testů osobnostního potenciálu už rozhodně dokáže odhadnout, jak se k sobě lidé hodí a proč máme někdy s nalezením životního partnera takové trable.

celý článek

O lidech: Jak z běžného zaměstnance udělat tahouna


Zajímalo vás někdy, jak ze svých lidí dostat více iniciativy, samostatnosti a ochoty jít za cíli, které si sami stanoví, protože prostě chtějí věci kolem sebe zlepšovat? Doufáte, že jednou nebudete muset některé své lidi pravidelně kontrolovat? Pokud máte ve firmě lidi, kteří už tam dávno být neměli, pak vás asi bude zajímat jiné téma. Máte-li ale na palubě lidi, kteří jsou vlastně ochotní pomáhat, snaží se a výsledky za nimi vidět jsou, pak své odpovědi na zmíněné otázky v tomto díle podcastu rozhodně najdete. O tom si s Lucií Spáčilovou povídala Barbora Hartmannová.

celý článek

Jitka Chizzola: Jak se i po 30 letech vedení firmy stále těšit do práce?


Jitka Chizzola je generální ředitelkou české odnože známé pojišťovny D.A.S. Rechtsschutz AG, kterou v roce 1994 založila. Dnes vede 250 lidí, stále pracuje na firemní kultuře a reorganizaci firmy, aby ji mohla v budoucnu předat. Je podle ní úspěch na poli byznysu snazší než v 90. letech? Jak správně pracovat se dvěma specifickými skupinami lidí, jako jsou právníci a obchodníci? Jak se vypořádat s tím, když máte ve firmě brzdiče? A jak to dělá, že jí to pořád ještě baví?

celý článek

O lidech: Když je brzdou šéf


Stalo se vám někdy, že jste měli dobrý nápad na zlepšení, ale šéf vám ho zastavil se slovy: „Takhle se to u nás nedělá.“? Co byste jako zaměstnanec měl v takovou chvíli udělat, když něco důležitého chcete prosadit? A jak si jako šéf uvědomit, kdy své lidi brzdím? Jak může šéf způsobit demotivaci nebo odchod svých lidí? Jak přimět své lidi, aby přicházeli s nápady, a jak své lidi nebrzdit už jen svou přítomností? O tom si Barbora Hartmannová povídala s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Pohádkové postavy a jejich neduhy


Napadlo vás někdy, jak typické charaktery jsou v pohádkách? Když si je třeba zrovna o Vánocích pustíte, najdete v nich všechny typy povah i vlastností. I proto jsme se vánoční díl rozhodli věnovat pohádkovým postavám, jejich neduhům a vlastnostem, které jsou až nápadně lidské. A podívali jsme se i na to, jak s takovými vlastnostmi nakládat, jak je zlepšit nebo se k nim u sebe či ostatních postavit. Krásné Vánoce vám přeje Lucie Spáčilová a Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech: Lenost


Co to vlastně lenost je a kde se v nás bere? Jaký rozdíl je mezi opravdovým lenochem a tím, komu se nechce jen do některých aktivit? Co nám chybí, když se nám do nějaké aktivity nechce? Jak obtížné je lenocha změnit? Jak se může sladit velmi aktivní člověk s někým, kdo je líný? A proč může líný zaměstnanec firmě být užitečný? O tom si Barbora Hartmannová povídala s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Hana Slačálková - Největší chyby v onboardingu


Na jakou důležitou ingredienci se při nástupu nových lidí do firmy (onboardingu¬*) velmi často zapomíná? Jak můžeme špatným zaškolováním ztratit nováčka hned po nástupu a kdo má zodpovědnost za jeho správné „nalodění“ na firemní palubu? Jaké jsou čtyři největší chyby, které firmy dělají při nástupu nových kolegů a jak se s nimi vypořádat? O tom si Barbora Hartmannová povídala se svou kolegyní, trenérkou seminářů o náboru zaměstnanců a budování týmů a personalistkou Performia, Hanou Slačálkovou.

celý článek

O lidech: Předsudky v náboru


„Matky po rodičovské budou pořád doma s nemocnými dětmi.“ „Starší lidé nestíhají tempo mladého týmu.“ „Člověk bez zkušeností v oboru nám toho moc nepřinese.“ „Ti, kdo jsou na pozici překvalifikovaní, se na nižší pozici nehodí.“ Nejen to jsou typické předsudky, které mnozí zaměstnavatelé při náboru nováčků mají. Jak se k nim postavit a jak můžeme díky našemu postoji získat náskok? O tom si Barbora Hartmannová povídala s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Milan Drozen - Úspěch firmy spočívá v produktivitě a zájmu o lidi


Milan Drozen je spoluzakladatel firem CZECH PROMOTION a Bikero. Obě firmy výrazně vyrostly v obdobích krize, takže bychom mohli říct, že jsou důkazem sousloví „krize je příležitost“. Jak se mu povedlo překlopit se z role toho, kdo dělá operativu, do role vizionáře? Dívá se při náboru lidí na vzdělání a zkušenosti nebo především na produktivitu? Co je opravdovým výsledkem marketingu a proč je tak důležité budovat značku zaměstnavatele? O tom si s ním povídala Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech: Ideální tým (2. díl)


Jak moc podobní by si měli být členové jednoho týmu, aby to dobře zafungovalo? A jak budou v týmu kooperovat úplně rozdílné osobnosti? Proč někdy to, že jsou lidé produktivní, nestačí? Jak a proč jako vedoucí porozumět lidem a co dělat, když mezi lidmi nepanuje dobrá atmosféra? A jaký je recept na úspěšné vedení týmu plného rozličných osobností a povah? Nejen o tom mluvila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Ideální tým (1. díl)


Proč je lepší být součástí týmu než si „jet na sebe“ a proč se někteří lidé i přesto rozhodnou skupinu opustit? Co je to, co lidi v týmu nejintenzivněji spojuje? Jak si pro sebe vybrat ten správný tým? A jak může fungovat tým plný žen? Nejen o tom mluvila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Jak změnit věci, které se mi nelíbí


Proč někteří lidé mluví o tom, co chtějí, ale nejsou schopni pro to něco udělat? Co je tou největší brzdou, která lidem brání změnit věci, které se jim nelíbí? Jaké kroky bychom měli udělat, abychom snáze dosáhli svých cílů? A jaké vlastnosti souvisí se schopností měnit to, co se nám nelíbí? Nejen o tom mluvila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Mårten Runow - O osobnosti (ENG)


Mårten Runow, zakladatel a ředitel Performia International, má více než 30 let zkušeností na poli lidských zdrojů a budování produktivních týmů. Ve více než 20 zemích, kde Performia působí, už bylo vyplněno přes 5 milionů dotazníků pracovního potenciálu. On osobně vyhodnotil mnoho z nich a stále vylepšuje přesnost tohoto vyhodnocení, takže můžeme říct, že je opravdovým expertem na lidský potenciál. V tomto díle podcastu mluví o tom, co to vlastně je osobnost a jestli je možné ji změnit. Proč jsou lidé tak citliví na testování osobnosti a existuje vůbec dokonalý test osobnosti? Proč je zodpovědnost jednou z nejnižších vlastností, kterou v Česku skrze naše dotazníky pozorujeme? A která vlastnost může mnoho změnit ve firmách a ve společnosti obecně? To si poslechnete právě v tomto díle.

celý článek

O lidech: Loajalita


Je loajalita povahový rys nebo se dá naučit? Co odlišuje firmy plné lidí, kteří jsou ve firmě mnoho let, od těch, kde je vysoká fluktuace? Proč dlouhodobé pracovní poměry v životopisech nutně nesvědčí o loajalitě ani o produktivitě uchazeče? Jak loajalita souvisí s motivací a jak v lidech vzbudit loajalitu? Nejen o tom mluvila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Eva Svobodová - Jaká je budoucnost malých a středních podniků v Česku


Jak si dokáže Eva Svobodová udržet elán i ve chvílích, kdy se změní vláda a jednání musejí začít znovu? Proč není špatné, když malé firmy nechtějí růst, a jak se dívá na dnešní mladou generaci? Nejen o tom si s generální ředitelkou Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR povídala Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech: Testy osobnosti (2.díl)


Jak správně vybrat vhodný test osobnosti? Jak by měly vypadat výstupy testů ke konkrétním pozicím ve firmě? Jak fungují testy osobnosti zevnitř? Jaké vlastnosti jsou v testech ty nejdůležitější a proč máme tendenci zabývat se u sebe i ostatních spíše tím, co je špatně a bylo by třeba zlepšit? Nejen o tom mluvila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Testy osobnosti (1.díl)


Proč máme vůbec tendenci lidi škatulkovat a zkoumat jejich osobnost? Proč se testování osobnosti častokrát bojíme? Co je to vlastně osobnost a k čemu nám slouží testy osobnosti? Jak správně vysvětlit lidem ve firmě, že je chceme testovat? A je osobnost to nejdůležitější, co bychom na člověku měli pozorovat? O tom mluvila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Delegování práce


„Nejlíp to stejně udělám já.“ Je vám tahle věta povědomá? Pak vás možná bude zajímat, jak předejít frustraci z delegování práce na jiné nebo jak zvolit míru kontroly poté, co už jste nějakou práci předali. Jak delegovat tak, abyste udrželi kvalitu toho, co jste vybudovali? Proč je tak podstatné rozumět lidem, kterým svou práci předáváte? A jak jako ten, kdo práci od někoho přebírá, udělat pro hladký průběh co nejvíce? O tom mluvila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Mårten Runow - Nová role HR manažera v moderní firmě (ENG)


Mårten Runow, zakladatel a ředitel Performia International, má více než 30 let zkušeností na poli lidských zdrojů a je expertem na lidský potenciál a budování produktivních týmů. Tento speciální díl podcastu (tentokrát bohužel pouze v angličtině) je o důležitém konceptu, který Mårten Runow poprvé představil právě v České republice. Barbora Hartmannová s ním mluvila o manažerovi pro produktivitu zaměstnanců (jak tuto pozici sám nazval) jako o důležité součásti vedení firmy, kterou potřebuje každá moderní firma. Co je tím hlavním faktorem, na který by se každý šéf firmy měl zaměřit, aby byla jeho firma úspěšná? To si poslechnete právě v tomto díle.

celý článek

O lidech: Jak nepřijít o nejlepší lidi


Co dělat, aby se vám nestalo, že vám odejdou ti nejlepší lidé? Jak zjistit, co vaše nejlepší lidi doopravdy motivuje a co by je nadchlo pro další pracovní mety? Proč je nutné být připraven na všechno, co s rozhovory o cílech a motivaci vašich top lidí může přijít? Jak probudit ve vašich lidech větší chuť do práce a jak se naučit schopnosti motivovat sám sebe? O tom mluvila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Andrea Tkačuková - O zaměstnávání cizinců a správné motivaci týmu


Jaké to je vyrůst z garáže do týmu čtyřiceti lidí a jak zařídit, abyste jako šéf nemuseli ve firmě fyzicky být? Jaký druh motivace lidí je ten nejlepší pro udržitelnost lidí v týmu? Proč by měli cizinci chtít pracovat zrovna v Česku? Jak nejsnáze zaměstnat uprchlíky a proč by možná každá firma měla být v budoucnu schopná zaměstnávat cizince? O tom si Barbora Hartmannová tentokrát povídala s Andreou Tkačukovou, zakladatelkou a výkonnou ředitelkou společnosti Foreigners.

celý článek

O lidech: Andrea Bohačíková - Návrat po rodičovské nemusí být noční můra


Jak je možné, že je u nás procento nezaměstnaných matek po rodičovské dovolené tak vysoké? Proč české firmy nevyužívají potenciál této skupiny, i když je nezaměstnanost tak nízká, že jsou často rádi za každé ruce a nohy? Co by měl rodič při návratu do práce udělat jako první? V čem tkví pocit méněcennosti maminek na mateřské a jak se ho zbavit? To a mnoho jiného probrala Barbora Hartmannová s Andreou Bohačíkovou, zakladatelkou vzdělávací a networkingové platformy M.arter.

celý článek

O lidech: Jak získat práci snů?


Také už jste se setkali s někým, kdo hledal práci a vůbec si při odpovídání na inzeráty nevěřil? Nebo jste to zažili na vlastní kůži? Co je vlastně ta práce snů a proč jsou někdy požadavky zaměstnavatelů něco, co by vás nemělo zastavit? Kde získat sebevědomí jako student bez zkušeností nebo třeba maminka vracející se z rodičovské? A proč se lidé tak bojí změnit obor, když je očividné, že na to opravdu mají? O tom mluvila Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou.

celý článek

O lidech: Kdo nás brzdí, když ne my?


Už se vám stalo, že jste se po běžném rozhovoru s někým začali cítit naprosto hrozně? Je dost možné, že jste se setkali s brzdičem, který to tak záměrně chtěl. Ale taky je možné, že to tak vůbec nebylo a problém byl na vaší straně. Jak rozpoznat, kdo patří mezi brzdiče, a jak se takový člověk liší od lidí takzvaně toxických? Jak ustát přítomnost někoho, kdo chce naše snažení zastavit? A je možné brzdiče předělat? O tom s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech: Hana Slačálková - Zásadní ingredience úspěšného výběrového řízení


Kromě toho, že přednáší na téma budování úspěšných pracovních týmů, pomáhá také českým firmám pravidelně s výběrovými řízeními. Rukama jí za poslední 3 roky prošlo neuvěřitelných 7 000 uchazečů. Jak je možné obsadit pozici za dva dny a co ve výběru odlišuje úspěšné firmy od těch ostatních? Co je největší překážkou hladkého průběhu „výběrka“, a co naopak výrazně pomáhá? A jaké jsou největší nešvary, které děsí kandidáty?

celý článek

O lidech: Cíle - Jsme schopni žít bez nich?


K čemu jsou člověku v životě cíle? Jak skloubit cíle s prožíváním přítomného okamžiku“ a jak si správně určit cíl tak, aby nebyl nedosažitelný a zároveň nebyl příliš malý? Je cílevědomost vlastnost, která se dá naučit, a proč někteří lidé raději žádné cíle nemají? A jak si máme stanovovat cíle v době, která je nejistá? O tom s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech: Jak zvládat obavy z budoucnosti


Asi u nás neexistuje člověk, který by si v poslední době neprožil alespoň na chvíli obavy z budoucnosti. Nejde ale jen o koronakrizi nebo válku, obavy můžeme mít i ve chvíli, kdy se firmě nedaří, nebo když jí opustí klíčový obchodník. Jak své obavy může zmírnit každý jednotlivec? A jak se k tomu máme postavit ve firmě a co by měl dělat vedoucí, aby uklidnil své lidi? O tom mluvila Barbora Hartmannová s historicky prvním hostem našeho podcastu.

celý článek

O lidech: Jana Jáčová - Jak může šéf ovlivnit růst firmy svou aktivitou na sociálních sítích?


Zatímco jedni stále opakují větu „nejsou lidi“, jiní hledají cesty, jak lidi najít, ať už je doba jakákoli. JANA JÁČOVÁ je majitelkou a ředitelkou společnosti UOL Účetnictví a denně se mimo jiné věnuje i LinkedInu nebo třeba TikToku, kde má 30 000 sledujících. Proč by šéf firmy měl být aktivní na sociálních sítích a proč by měl začít už dnes? Jak ukontrolovat 150 nově najatých brigádníků a pořád mít v týmu ty nejlepší? O tom mluvila Barbora Hartmannová s historicky prvním hostem našeho podcastu.

celý článek

O lidech - Budování kariéry


Co to vlastně je kariéra a proč jsme tak posedlí jejím budováním? Jak poznám, že se mi to už povedlo a jaké ingredience mě k dobré kariéře dovedou? Je lepší budovat kariéru „na volné noze“, nebo být součástí týmu? Co mám dělat, když chci kariéru vybudovat, ale zatím nevím, v jakém oboru? A je špatné, když člověk žádné ambice v tomto směru nemá? O tom s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Efektivita


Taky máte dojem, že efektivita znamená „stihnout co nejvíce věcí v co nejkratším čase“? Při poslechu tohoto dílu podcastu možná svůj pohled změníte. Jak se liší efektivita od výkonnosti? Jak souvisí efektivita s produktivitou a proč jsou někdy líní lidé efektivnější? A jaké „kouzlo“ vám pomůže v tom, aby vaši lidé přirozeně tíhli k tomu pracovat efektivněji? O tom s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Egoista


Kdo to vlastně je egoista? Jak u sebe sama poznám, jestli jsem egoista, nebo jen respektuji své vlastní cíle? Jak egoistovi ukázat, že je sobecký? Co je naopak jeho úplným opakem a proč se tyhle protiklady nepřitahují? Je pravda, že dnešní doba sobectví spíše nahrává, a jaký je ten správný poměr sobectví a myšlení na druhé, který bychom měli mít? O tom s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Jak nastartovat nováčka


Jak může zaměstnavatel co nejlépe nastartovat nového člena týmu, a co pro dobrý rozjezd v nové práci naopak může udělat sám nováček? Jaké dvě věci jsou pro dobrý start zásadní? Jak se má nadřízený připravit na příchod nováčka, když sám neví, kam dřív skočit? A jak velkou volnost by měl svému novému kolegovi vedoucí dát a podle čeho pozná, už ve zkušební době, zda to bude nebo nebude fungovat? O tom s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Výroční hodnotící pohovory


Co by měl správně vedený hodnotící pohovor způsobit? Proč bychom ho vlastně měli dělat a proč nefungují univerzální otázky? Jak správně předat kritiku a jak dostat z lidí i věci, které se bojí říkat? Co by výročním pohovorům nemělo chybět a jak se na ně připravit? O tom všem s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Flexibilita práce


Jak přistupovat k flexibilitě práce, ke které mnohé firmy do velké míry dovedla pandemie? Jsou home office nebo sdílená pracovní místa budoucností práce? Rozšíří se flexibilita místa také na čas a ovlivní množství hodin, které lidé tráví v práci? Jak přesně zajistit, aby všechny tyhle prvky byly mezi zaměstnanci chtěné a spravedlivé? A jak to celé správně odkomunikovat do týmu? O tom s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Jak (ne)vést pohovor


Co je tou nejzásadnější chybou, kterou na pohovorech personalisté a manažeři dělají? Jak pracovat s dojmem, který z uchazeče máme, a proč je někdy vyžadovaná praxe a vzdělání zabijákem dobrých kandidátů? Které z nejčastěji pokládaných otázek dávají smysl a kterými toho moc nezjistíte? A proč otázky typu „Kde se vidíte za 5 let?“ nefungují? O tom všem s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Firemní kultura


Co je to vlastně firemní kultura a proč se o ní v poslední době mluví víc než dřív? Co je v ní nejdůležitější a jak poznáte, že se zlepšuje? Jaký je rozdíl mezi firemní kulturou, která je vidět navenek, a tou, kterou opravdu žijete uvnitř firmy? Jak ji zohledňovat při náboru a čím vlastně začít, když se do toho chcete víc opřít? O tom všem s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Introvert a jeho svět


Co to vlastně znamená být introvertem? Proč máme tendenci vyzdvihovat vlastnosti extrovertů a introverty někdy považovat za divné? Je možné se z introverta změnit na někoho, kdo je rád mezi lidmi? Jak by měl fungovat tým, kde je spousta extrovertů a jeden introvert? Na jaké pozice se introvert hodí a které slavné osobnosti se považují za introverty? O tom všem s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Syndrom vyhoření


Co je to vlastně syndrom vyhoření? Jak ho správně odlišit od stavu, kdy nás práce „jen“ nebaví? Proč možná není dobrý nápad změnit práci, když cítíte, že se blíží vyhoření? Do jaké míry by měl šéf v tomto ohledu hlídat své lidi a jak má sám zvládnout pocity vyčerpání, když ví, že on má být tím nejodolnějším? O tom všem s Lucií Spáčilovou mluvila Barbora Hartmannová.

celý článek

O lidech - Co dělat, když „nejsou lidi“?


Jak to, že stále „nejsou lidi“, i když jsme čekali, že bude na trhu práce spousta volných uchazečů? Na jakých šest oblastí bychom se měli zaměřit, když si nechceme jen stěžovat, ale chceme s nedostatkem personálu opravdu něco udělat? Proč je lepší radši půl roku čekat, až se objeví ten pravý, než mít v týmu problémové zaměstnance? A jak vysvětlit týmu, který má podstav, aby nápor práce ještě nějakou dobu vydržel?

celý článek

O lidech - Jak mít dobré vztahy na pracovišti?


Dobré vztahy chce mít v práci asi každý. Jak je ale opravdu mít? Je vůbec možné, aby všichni ve firmě měli skvělé vztahy? V čem je tým podobný třídě ve škole? Jak vyřešit konflikt mezi dvěma lidmi či odděleními a jaké zásadní věci chybí, když v týmu vztahy „pokulhávají“?

celý článek

O lidech - Workoholik


Jak člověk pozná, že je workoholik? Proč vlastně považujeme za špatné, když někdo hodně pracuje? Kde je hranice mezi pracovitostí a workoholismem a jak ji poznáme? A proč někteří mají tendenci dávat práci mnohem víc než jiní?

celý článek

O lidech - Kreativita


Musí být kreativita nutně spojená s úplně novými pohledy na věc, s uměním či talentem? Proč je kreativita víc sexy než schopnost udržovat věci takové, jaké jsou? Jak dovést lidi k tomu, aby byli v tom, co dělají, tvořiví a chodili s nápady na zlepšení? A jak být kreativní i ve chvílích, kdy je toho na nás hodně?

celý článek

O lidech - Jak správně zlepšovat lidi?


o je třeba udělat, aby se lidé měli ochotu zlepšovat? Proč mají někteří lidé tendenci vidět na ostatních hlavně chyby a jak to změnit? Jak poznat, kdy už snaha o posouvání lidí v týmu nemá smysl? A jak má člověk poznat, na čem by sám u sebe měl zapracovat?

celý článek

O lidech - Seberozvoj: Jak na něj, aby zafungoval?


Je osobní rozvoj jen současný společenský trend, nebo tu byl vždycky, jen se o něm tolik nemluvilo? Jak ze seberozvojových knih, školení či koučinku dostat to nejlepší? A jak vůbec poznáme, v čem bychom na sobě měli zapracovat? Proč je těžké rozvíjet člověka, který si myslí, že všechno ví, a jak na něj?

celý článek

O lidech - Schopnost čelit tlaku


V jakých vlastnostech spočívá schopnost čelit tlaku a jak je posílit? Co je to vlastně ten tlak a v čem s tahle schopnost liší od odolnosti vůči stresu? O kom říkáme, že je „bavlněná koule“ a proč někdy i ten největší machr tlaku čelit nedokáže?

celý článek

O lidech - Jak vést lidi na dálku?


Jaké dovednosti by měl mít manažer moderní doby, který vede lidi na dálku? Je možné, aby práce online v budoucnu v některých firmách kompletně nahradila běžné setkávání na pracovišti? Jak je možné v takovém prostředí udržet fungující tým?

celý článek

O lidech - Ideální personalista


Jaký by měl být ideální personalista a co od něj máme očekávat? Je odhad na lidi opravdovou vlastností a je pro pozici personalisty nutný?

celý článek

O lidech - K čemu je personální oddělení?


Kdy je ten správný čas založit ve firmě personální oddělení? A proč personalistika není jenom o papírování a co má společného s pilotováním letadla?

celý článek

O lidech - V čem doopravdy tkví úspěch?


Proč máme tendenci posuzovat úspěch podle toho, kolik má člověk peněz na účtu? Jak se pozná opravdu úspěšný šéf?

celý článek

O lidech - Dobrodruh versus rutinér


Proč se dobrodruh ideálně hodí pro začínající firmy? A proč bude rutinér ve firmě plné změn nejspíš velmi nešťastný? Jak neunudit dobrodruha a nevyděsit rutinéra?

celý článek

O lidech - Produktivita


Proč se produktivita tak často plete s efektivitou? Jak je možné rozdělit lidi podle schopnosti dosahovat výsledků? Je produktivita vrozená, nebo ji u člověka můžeme změnit?

celý článek

O lidech - Co je vlastně osobnost?


Z čeho se osobnost formuje a čím naopak vůbec není? Dá se osobnost změřit? A proč jsou lidé tak hákliví na jakékoli testy osobnosti?

celý článek

O lidech - Jak se udržet v dobré náladě


Pouček a rad k tomu, jak se udržovat v dobré náladě, je nespočet. Proč se některé z nich možná špatně interpretují a proč mezi nimi často chybí ta zásadní?

celý článek

O lidech - Ten správný markeťák


Jaké vlastnosti by měl mít marketingový manažer nebo specialista, a které jsou u něj naopak nebezpečné? Je v marketingu opravdu kreativita?

celý článek

O lidech - Nejistota versus tvrdohlavost


Proč tvrdohlavost zužuje náš pohled na svět a jak naopak překonat nejistotu? Je snazší dodat kuráž nejistému nebo zmírnit zarputilost tvrdohlavce?

celý článek

O lidech - Cholerik


Už jste někdy měli výbuch vzteku? Kde se taková povaha v člověku bere a jak ji může sám zvládnout? Co když je cholerik šéf?

celý článek

O lidech - Inteligence


Jaká je dobrá míra IQ? Můžeme své IQ zvýšit nebo je to neměnné číslo? Proč jsme my lidé inteligencí tak posedlí a jak s ní souvisí emoční inteligence?

celý článek

O lidech - Odolnost vůči stresu


Stres! Ten asi prožívá každý z nás. Může být ale někdy užitečný? Může Vás stresovat spousta práce, časový pres a nebo iúspěšní lidé na sociálních sítích.

celý článek

O lidech - Manipulátor


Proč mají někteří lidé sklony k manipulátorství? Může být manipulování s lidmi v něčem užitečné? Co dělat, když se mnou někdo manipuluje?

celý článek

O lidech - Kdo je lídr?


Kdo je to lídr? Jaký je rozdíl mezi lídrem a manažerem? Jaké vlastnosti má správný lídr?

celý článek

O lidech - (De)motivace


Jaké jsou tři základní důvody, proč je člověk demotivovaný? Co dělat, když ztrácíme motivaci? Jak motivovat svůj tým?

celý článek

O lidech - Komunikace


Říká se, že špatná komunikace je hlavní příčinou všech neshod mezi lidmi. Jakou roli v komunikaci hraje ochota naslouchat a proč někteří lidé poslouchat prostě neumějí?

celý článek

O lidech - Tah na bránu


Proč se někteří lidé vzdávají dříve než jiní? Jaká je ideální míra tahu na bránu, aby člověk neudupal všechny kolem sebe, ale získal, co chce?.

celý článek

O lidech - Sebedůvěra


Kde je hranice mezi zdravým seběvědomím a přehnanou sebedůvěrou? Jaký vliv má na sebedůvěru zodpovědnost a sebekritika?

celý článek

O lidech - Systematik versus bordelář


Proč někteří lidé neumí do věcí kolem sebe zavádět systém? Jsou "bordeláři" kreativnější než ostatní? Co by měl dělat šéf, který o sobě ví, že má v systematičnosti mezery?

celý článek

O lidech - Růžové brýle


Znáte lidi, kteří vidí vše až přehnaně pozitivně? Jako by se na svět dívali přes růžové brýle? Ze kterých vlastností takový syndrom vychází?

celý článek

O lidech - Perfekcionismus


Kde přesně je hranice mezi perfekcionismem a smyslem pro detail? Znáte nějakého perfekcionistu, nebo k puntičkářství máte sami sklony?

celý článek

O lidech - Empatie


Proč se někteří lidé chovají chladně a jiní mají až přehnanou tendenci se na vás "vrhat" a všem okolo sebe pomáhat? Souvisí to s úrovní EMPATIE.

celý článek

O lidech - Obchodníci


Jaká vlastnost by neměla chybět žádnému obchodníkovi? Obchodník, který má skvělé výsledky, ale hroznou povahu - co s ním?

celý článek

O lidech - Zodpovědnost


Co je to zodpovědnost a jak si Češi vedou oproti jiným národnostem v zodpovědnosti? Jak zvýšit zodpovědnost?

celý článek

O lidech - Pozitivnost


Pozitivnost může být jedna z nejdůležitějších vlastností lidí v jakémkoli týmu. Jak bude k problému přistupovat někdo, kdo má nízkou pozitivnost, a jak se s ním popere ten, kdo ji má naopak vysokou?

celý článek