Když chcete vybudovat úspěšný tým, musíte vědět, jak rozlišit mezi těmi, kteří vám pomohou, a těmi, kteří vám spíše přidělají starosti. Proto jsme pro vás připravili naše detailní zpracování toho, jaké lidi běžně v každém týmu můžete potkat. Zjistěte, jak kterého z nich poznáte na pohovoru, a zkuste si k nim přiřadit nějaké konkrétní příklady z vašich zkušeností.


Celé znázornění týmu Vám ukážeme na naší Káře. Podívejte se na krátké výstižné video, které ukazuje, jakých pět typů lidí můžete vidět v téměř každém týmu.

Pojďme se na jednotlivé typy podívat od toho nejnebezpečnějšího po toho, kterého by si ve firmě přál mít každý.

Utlačitelská osoba

(tzv. SP - angl. supressive person)

Popis: Skrytě zastavuje pozitivní akce, vytváří problémy tam, kde nejsou, a brzdí ostatní svým jednáním. Jeho přínos je mínusový.
Jak se projevuje v práci: Snaží se vytvořit o sobě dojem nepostradatelnosti, i když doopravdy nemá žádnou osobní produkci. Často mu věří klíčoví lidé ve firmě.
Jak ho poznáte na pohovoru, ptáte-li se na předešlé výsledky: Otázky na předešlé výsledky jsou mu nepříjemné - snižuje jejich důležitost nebo je kritický. Může z vás dělat hlupáka, aby odvedl pozornost.
Co vás čeká, když ho přijmete: V lepším případě velké starosti všech v týmu a v tom horším i rozklad týmu a firmy.


 Potenciální zdroj potíží

(tzv. PTS - angl. potencial trouble source)

Popis: Jeho výkony jsou velmi nestabilní. Je náchylný k chybám a nehodám. Nadřízení si s ním často neví rady. Jeho přínos je pochybný.
Jak se projevuje v práci: Dokáže občas udělat dobrý výsledek, ale později vše zničí hloupou chybou. Překvapuje „náladami“, často je to adept na výměnu. 
Jak ho poznáte na pohovoru, ptáte-li se na předešlé výsledky: Výsledky jsou jako na horské dráze a jeho kariéra také. Věci kolem něj jsou komplikované, zamotané nebo protichůdné. Prezentuje se často jako „obět".
Co vás čeká, když ho přijmete: Nepředvídatelnost a někdy příjemné, jindy nepříjemné překvapení. Více šedivých vlasů pro šéfa, naštvané spolupracovníky. 


Neochotný vykonavač

Popis: Pro alespoň průměrný výkon potřebuje hodně kontroly. Někdy dokáže být uplně pasivní. Má pomalé tempo, minimum iniciativy. 
Jak se projevuje v práci: Když má někoho, kdo ho neustále popohání, pak udělá, co je třeba. Když tam šéf není, zastaví se a téměř nepřispívá. Nedělá nic navíc.
Jak ho poznáte na pohovoru, ptáte-li se na předešlé výsledky: Nemá velký zájem odpovídat na otázky. Řekne, co je potřeba, ale je zřejmé, že o své výsledky se moc nezajímá. Nepamatuje si je, nechápe, o co vám jde. 
Co vás čeká, když ho přijmete: Neustálá pozornost věnovaná jeho nasazení, aby si zasloužil svůj plat. Malý zájem o vlastní práci a výkony z jeho strany. 


Ochotný vykonavač

Popis: Je aktivní, nebojí se práce. Pod dobrým vedením se zlepšuje a zefektivňuje. Pomáhá.
Jak se projevuje v práci: Když ví, co má dělat, aktivně pracuje. Nechá se nasměrovat a jeho výkony jsou stabilní a mohou se i zlepšovat. 
Jak ho poznáte na pohovoru, ptáte-li se na předešlé výsledky: Je ochotný odpovídat, a i když nedokáže přesně pojmenovat produkt, snaží se uvádět činnosti nebo dílčí úspěchy. Nemá potíže dát vám kontakty na reference.
Co vás čeká, když ho přijmete: Při dobrém zaškolení přijde i pomoc a úleva. Dobré a stabilní výkony. Menší ambice jít na pozice ve vedení.


TAHOUN

Popis: Samostatně pracuje na dosažení výsledků. Zajímá se o efektivitu a úspěch, je ochoten tvrdě pracovat.
Jak se projevuje v práci: Přebírá plnou zodpovědnost, přichází s nápady a posouvá věci kupředu. Zapříčiňuje většinu produkce týmu.
Jak ho poznáte na pohovoru, ptáte-li se na předešlé výsledky: Se zájmem odpovídá, ví přesně, co bylo jeho výsledkem i s detaily. Zajímá se o výsledky své i týmu. Veškeré reference a důkazy je snadné ověřit.
Co vás čeká, když ho přijmete: Velká úleva a pocit, že něco funguje i bez vás. Zrychlení věcí v jeho okolí a zvýšení výsledků. Pozitivní vliv na okolí. 


Performia - kara

Chcete nepřímo ukázat vašim lidem, co se u vás v týmu očekává a že nechcete ve svém týmu trpět neproduktivní lidi? Plakát za vás sám od sebe sice nic nevyřeší, ale může vám v tom výrazně pomoci.

Vyvěste si ve firmě plakát s "Károu", která představuje běžný pracovní tým, a přidejte se k 500 firmám, které díky němu denně svůj tým budují.

Zdroj fotografií a know-how: Performia International (všechna práva vyhrazena)

Ještě jste nebyli na naší přednášce "Jak efektivně vybírat zaměstnance"?
 

PS: Máme ji i online. :)


O autorovi článku

Lucie Spáčilová

Již od založení firmy má na starosti vývoj produktů, kvalitu a celkovou expanzi a životaschopnost společnosti. Práci bere jako hru a Performia je tak trochu její dítě.

KATEŘINA KREJČÍ: Tým nemůže fungovat, pokud nechceme rozumět lidem


Obor stavebnictví nevystudovala, a i přesto nastoupila do společnosti SLEZSKÉ STAVBY OPAVA s.r.o., kterou dnes vede jako jednatelka. Našla způsoby, jak se o oboru i lidech, které vede, dozvědět víc, a pochopila, že i její vedoucí musí lidem rozumět. Je spolurealizátorkou několika projektů, které podporují zručnost dětí a jejich kladný vztah k technickým oborům. Kateřina Krejčí rozhodně má o vedení firmy i lidí v ní co říct.

celý článek

Z PRAXE: Proč porozumění lidem zlepšuje manažerské schopnosti


Zapomeňte na ohraná klišé. Rozumět lidem není jen o vytváření společenských vztahů. Je to o odhalení potenciálu každého jednotlivce ve vašem týmu, je to společná cesta k cíli a je to také klíč k efektivnímu vedení lidí. Mohl by dirigent vést stohlavý orchestr, kdyby neznal dovednosti každého hudebníka? Pravděpodobně ano, ale poslouchat by se to nedalo. Stejně tak je tomu i v případě středního managementu. Zeptali jsme se několika zástupců českých firem, kteří vzdělávají své manažery právě v této oblasti, na to, co jim to přináší. Jste zvědaví?

celý článek

Jak ztratit kandidáta v deseti krocích


Boj o skvělé zaměstnance neutichl a firmy se předhání v tom, co jim nabídnout, aby je získali pro sebe. Možná i kvůli tomuto přístupu se některé organizace svým přístupem k výběrovému řízení nevědomky samy ochuzují o zajímavé uchazeče. Co dělají, že ztrácí u své cílové skupiny plusové body? Tady je deset chyb, které ve výběrových řízeních nejčastěji pozorujeme.

celý článek

5 nejčastějších chyb, které děláme v interní komunikaci


Interní komunikace je téma, o kterém se často mluví a píše, a přesto je stále žádané. Jako by mu firmy stále dostatečně nerozuměly. Základní otázkou není, jak interní komunikaci správně nastavit, ale proč se jí vůbec zabývat.

celý článek