Povinné testování na koronavirus. Jak, kdy a kdo?

Jak jistě víte, často mluvíme o testování. Dnes ale přicházíme se zcela jiným druhem. Jak je to s povinným testováním na koronavirus? Jaké jsou vaše povinnosti a na co všechno
musíte myslet?

Článek vyšel v březnu roku 2021. 


Zaměstnavatelé s 250 a více zaměstnanci

Od 3. března 2021 tito zaměstnavatelé musí zajistit pro své zaměstnance testy na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 alespoň jedenkrát týdně. Na pracovišti může být od 12. března 2021 pouze zaměstnanec, který v posledních sedmi dnech podstoupil test na přítomnost viru či antigenu viru SARS-CoV-2 a jeho výsledek byl negativní. 

Zaměstnavatelé s 50 až 249 zaměstnanci

Ti pro změnu musí zajistit testy pro své zaměstnance od 5. března 2021. Testování musí proběhnout alespoň jedenkrát týdně. Pobyt na pracovišti je povolen pouze osobě, která za posledních sedm dní podstoupila test na přítomnost viru s negativním výsledkem, a to od 15. března 2021.

Povinné testování na koronavirus se bude od středy 10. března nově týkat i zaměstnanců veřejné správy. Nově u těchto zaměstnavatelů musí být testovány i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a pracovníci agentur. 

Porušení těchto opatření se nemusí vyplatit. Nesplnění některé z povinností lze sankcionovat pokutou ve výši až 500 000,- Kč.

Zaměstnavatelé s 10 až 49 zaměstnanci 

Povinné testování bude platit i pro firmy od deseti do 49 zaměstnanců. První kolo testování musí firmy dokončit do 26. března. Příspěvek na test pro zaměstnance zůstává v původní výši, 60 Kč

Zaměstnavatelé s 1 až 9 zaměstnanci 

Vláda rozšířila povinné testování i na nejmenší firmy, neziskovky a živnostníky. U OSVČ bude platit, že se testování týká jen těch, kteří se při práci setkávají s dalšími lidmi. Začne platit od 6. dubna

Jaké jsou povinnosti zaměstnanců?

Zaměstnanec má základní dvě povinnosti:

  • Na výzvu zaměstnavatele musí podstoupit test na přítomnost antigenu viru.
  • Pokud je výsledek pozitivní na přítomnost viru, je nutné kontaktovat zaměstnavatele a opustit pracoviště, informaci sdělit svému praktickému lékaři, popřípadě i orgánu ochrany veřejného zdraví příslušný podle místa výkonu práce nebo se dostavit na konfirmační vyšetření.

Test nemusí podstoupit ti zaměstnanci, kteří prokazatelně onemocnění prodělali, uplynula jim doba nařízené karantény, nemájí žádné příznaky, a od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 90 dní.

Porušení lze také sankcionovat pokutou ve výši až  ve výši až 50.000,- Kč.

Jak testy zajistit?

Zaměstnavatel má dvě možnosti:

  • Za pomoci externího poskytovatele zdravotních služeb POC antigenními testy.
  • Sám zajistí antigenní testy umožňující laickou manipulaci.

Stát na samotestování přispěje z veřejného zdravotního pojištění 4 x měsíčně 60 korun na test a zaměstnance/OSVČ.

Co když zaměstnanec test odmítne?

Pokud po 12. březnu 2021, resp. 15. březnu 2021 zaměstnanec odmítne podstoupit test, zaměstnavatel je povinen nevpustit jej na pracoviště. V takovém případě se jedná o překážku v práci na straně zaměstnance a zaměstnanci po dobu jejího trvání nenáleží náhrada mzdy (nebo platu).

Novinka vznikla za spolupráce s advokátní společností TaylorWessing. Celé znění tohoto článku najdete zde.

Zdroj fotografií: freepik.com

Chcete dostávat více podobných tipů?


Přihlaste se k odběru TIPŮ A TRIKŮ. 


KATEŘINA KREJČÍ: Tým nemůže fungovat, pokud nechceme rozumět lidem


Obor stavebnictví nevystudovala, a i přesto nastoupila do společnosti SLEZSKÉ STAVBY OPAVA s.r.o., kterou dnes vede jako jednatelka. Našla způsoby, jak se o oboru i lidech, které vede, dozvědět víc, a pochopila, že i její vedoucí musí lidem rozumět. Je spolurealizátorkou několika projektů, které podporují zručnost dětí a jejich kladný vztah k technickým oborům. Kateřina Krejčí rozhodně má o vedení firmy i lidí v ní co říct.

celý článek

Z PRAXE: Proč porozumění lidem zlepšuje manažerské schopnosti


Zapomeňte na ohraná klišé. Rozumět lidem není jen o vytváření společenských vztahů. Je to o odhalení potenciálu každého jednotlivce ve vašem týmu, je to společná cesta k cíli a je to také klíč k efektivnímu vedení lidí. Mohl by dirigent vést stohlavý orchestr, kdyby neznal dovednosti každého hudebníka? Pravděpodobně ano, ale poslouchat by se to nedalo. Stejně tak je tomu i v případě středního managementu. Zeptali jsme se několika zástupců českých firem, kteří vzdělávají své manažery právě v této oblasti, na to, co jim to přináší. Jste zvědaví?

celý článek

Jak ztratit kandidáta v deseti krocích


Boj o skvělé zaměstnance neutichl a firmy se předhání v tom, co jim nabídnout, aby je získali pro sebe. Možná i kvůli tomuto přístupu se některé organizace svým přístupem k výběrovému řízení nevědomky samy ochuzují o zajímavé uchazeče. Co dělají, že ztrácí u své cílové skupiny plusové body? Tady je deset chyb, které ve výběrových řízeních nejčastěji pozorujeme.

celý článek

5 nejčastějších chyb, které děláme v interní komunikaci


Interní komunikace je téma, o kterém se často mluví a píše, a přesto je stále žádané. Jako by mu firmy stále dostatečně nerozuměly. Základní otázkou není, jak interní komunikaci správně nastavit, ale proč se jí vůbec zabývat.

celý článek