Jak vylepšit inzerát na pozici prodejce?

Inzerovat volné pozice není v dnešní době zrovna nejlevnější záležitost. Z našeho mezinárodního hlediska je dokonce inzerce v ČR několikanásobně dražší. Je tedy více než chytré zaměřit se na správnou formulaci inzerce, aby byla odezva co nejlepší a přihlásili se vám co nejlepší kandidáti.


Všimla jsem si zajímavé věci v oblasti inzerce na pozici prodejce nebo obchodníka. Někdy je odezva na inzerát velmi silná a klient se topí v žádostech. Jindy je žádostí velmi málo a není téměř z koho vybírat. Jaké faktory tedy hrají roli a co je potřeba zohlednit?

Nenechte nic náhodě a připravte se na získání těch nejlepších prodejců u nás!

V jakém případě máte velmi slušnou šanci, že vám na inzerát zareaguje dostatek kanididátů?

1. Snadno pochopitelný produkt firmy - například "luxusní kuchyně", "rodinné domy", "ojeté automobily", "tepelná čerpadla".

Důvod, proč je na takovýto inzerát větší odezva, je ten, že si čtenáři dokážou snadno představit to, co by měli prodávat. Naopak tam, kde je popis produktu složitý, je použito mnoho cizích slov nebo není snadné představit si přesně, o co půjde, je odezva zpravidla nízká.

2. Firma nebo značka, kterou firma propaguje, je veřejně známá - jako například "Sodexo", "Nikon", "Škoda", "Čedok"

Obecná známost značky zvyšuje Vaše šance, protože opět pomáhá zvýšit realitu kandidátů, hlavně, pokud ji vnímají jako úspěšnou. Úspěch zde funguje jako lepidlo. Pokud je vaše firma neznámá, nemusí to být zásadní problém, ale nemůžete využít tento "lepící" efekt.

3. Branže nebo produkt je momentálně populární a žádoucí - kupříkladu "google", "tablet", "dotované solární panely", "elektronické cigarety".

Popularita hraje také svou roli. Jestliže se sami zákazníci ptají po službách a produktech, pak je to pro obchodníka velmi dobrá zpráva, která láká. Když je trh přesycen nebo se popularita ještě nerozjela, popřípadě velmi poklesla, budete muset dát důraz někam jinam.

Performi- jak vylepsit inzerat na pozici prodejce

Nemůžete využít ani jeden z těchto tří aspektůa přesto
chcete více kandidátů?

Zde je náš tip:

Inzerát nepoužívejte pro kompletní vysvětlení produktu nebo služby, kterou poskytujete a kterou má prodejce prodávat. Ani jako detailní popis firmy. Povolená délka textu inzerátu je omezená a lidé zároveň neradi čtou dlouhé texty. Inzerát pojměte jako způsob, jak upoutat pozornost a vzbudit zájem. Pak přesměrujte kandidáty na vaše firemní webové stránky, kde v sekci "kariéra" můžete mnohem lépe popsat firmu, produkt nebo službu, o kterou se jedná. Výhodou je, že můžete připojit obrázky, fotografie, videa nebo reference vašich zákazníků, které zvýší důvěru a zájem kandidátů.

Zdroj fotografií: Thinkstock

Potřebujete pomoc s vylepšením inzerátu?


Další tipy, jak zvýšit příliv kandidátů a také to, co by nemělo chybět na vašich stránkách v sekci "kariéra", vám rádi předáme na semináři 10 kroků k přijetí toho pravého prodejce.


O autorovi článku

Lucie Spáčilová

Již od založení firmy má na starosti vývoj produktů, kvalitu a celkovou expanzi a životaschopnost společnosti. Práci bere jako hru a Performia je tak trochu její dítě.

KATEŘINA KREJČÍ: Tým nemůže fungovat, pokud nechceme rozumět lidem


Obor stavebnictví nevystudovala, a i přesto nastoupila do společnosti SLEZSKÉ STAVBY OPAVA s.r.o., kterou dnes vede jako jednatelka. Našla způsoby, jak se o oboru i lidech, které vede, dozvědět víc, a pochopila, že i její vedoucí musí lidem rozumět. Je spolurealizátorkou několika projektů, které podporují zručnost dětí a jejich kladný vztah k technickým oborům. Kateřina Krejčí rozhodně má o vedení firmy i lidí v ní co říct.

celý článek

Z PRAXE: Proč porozumění lidem zlepšuje manažerské schopnosti


Zapomeňte na ohraná klišé. Rozumět lidem není jen o vytváření společenských vztahů. Je to o odhalení potenciálu každého jednotlivce ve vašem týmu, je to společná cesta k cíli a je to také klíč k efektivnímu vedení lidí. Mohl by dirigent vést stohlavý orchestr, kdyby neznal dovednosti každého hudebníka? Pravděpodobně ano, ale poslouchat by se to nedalo. Stejně tak je tomu i v případě středního managementu. Zeptali jsme se několika zástupců českých firem, kteří vzdělávají své manažery právě v této oblasti, na to, co jim to přináší. Jste zvědaví?

celý článek

Jak ztratit kandidáta v deseti krocích


Boj o skvělé zaměstnance neutichl a firmy se předhání v tom, co jim nabídnout, aby je získali pro sebe. Možná i kvůli tomuto přístupu se některé organizace svým přístupem k výběrovému řízení nevědomky samy ochuzují o zajímavé uchazeče. Co dělají, že ztrácí u své cílové skupiny plusové body? Tady je deset chyb, které ve výběrových řízeních nejčastěji pozorujeme.

celý článek

5 nejčastějších chyb, které děláme v interní komunikaci


Interní komunikace je téma, o kterém se často mluví a píše, a přesto je stále žádané. Jako by mu firmy stále dostatečně nerozuměly. Základní otázkou není, jak interní komunikaci správně nastavit, ale proč se jí vůbec zabývat.

celý článek