Hana Slačálková - Největší chyby v onboardingu

Na jakou důležitou ingredienci se při nástupu nových lidí do firmy (onboardingu­*) velmi často zapomíná? Jak můžeme špatným zaškolováním ztratit nováčka hned po nástupu a kdo má zodpovědnost za jeho správné „nalodění“ na firemní palubu? Jaké jsou čtyři největší chyby, které firmy dělají při nástupu nových kolegů a jak se s nimi vypořádat?

O tom si Barbora Hartmannová povídala se svou kolegyní, trenérkou seminářů o náboru zaměstnanců a budování týmů a personalistkou Performia, Hanou Slačálkovou.



„Když pomáhám klientům s výběrovým řízením, tak se jich vždy ptám, kdy chtějí aby ten nováček nastoupil. Jejich oblíbená hláška je 'včera bylo pozdě'. Tak jim vždy říkám, když by čistě hypoteticky ten nováček nastoupil příští týden, podívejte se do svého kalendáře a řekněte mi, jestli máte čas se mu věnovat. No, a teď ten šéf otevře kalendář a zjistí, že jede na hory a že další týden bude mít ve firmě pět dní audit z Německa. Takže bude mít čas se nováčkovi věnovat až za tři týdny. A tohle je něco, co by mělo koordinovat personální oddělení s tím vedoucím.“
Hana Slačálková

Chcete mít pohromadě zásadní pravidla, díky kterým si budete jistí, jak správně nalodit nováčka na firemní palubu?

Máme pro vás e-book Deset pravidel hladkého onboardingu, který napsala právě Hanka a nyní si ho můžete stáhnout zcela zdarma.


Chcete vědět o každém novém dílu rozhovorů?

Sledujte nás na sociálních sítích a v podcastových aplikacích.
Máte nějaký nápad na další téma? Napište nám na marketing@performia.cz

Chcete pravidelně dostávat tipy z oblasti najímání a budování týmu?

Máme pro vás Tipy a Triky, které zasíláme každých 14 dní.


O lidech: 7 kroků, jak zlepšit svou kariéru a být na svou práci hrdý


Proč kariéra nemusí nutně tkvět ve šplhání po žebříčku do čím dál vyšších pozic a proč bychom ji měli chtít zlepšovat? Co když je pro nás práce jen prostředkem pro to, jak po práci žít? Odpovědi na tyto otázky a navíc 7 kroků k tomu, jak být na svou práci hrdý/á, najdete v tomto díle podcastu.

celý článek

O lidech: Jak vzbudit respekt


Co to respekt vůbec je a proč nám na tom, abychom ho u ostatních vzbuzovali, tolik záleží? Jak to souvisí se sebedůvěrou? Jak být respektován i s minimálními zkušenostmi a jak přesvědčit o své kvalitě i starší kolegy? A jaké je to nejúčinnější kouzlo, které nám pomůže získat si u lidí uznání?

celý článek

O lidech: Jsou lidé nahraditelní?


Ve výročním 100. dílu podcastu se Lucie Spáčilová a Barbora Hartmannová věnují zásadní otázce, která už nejednou ve spojení s lidmi zazněla. V souvislosti s intenzivním nástupem umělé inteligence ale rezonuje mnohem více. Je možné, že některé lidi moderní technologie nahradí?

celý článek

O lidech: Proč někdy mnoho pomoci nepřináší vděk?


Stalo se vám někdy, že jste se mohli pro někoho přetrhnout, ale přišla kritika a nevděk? Když se podíváme na někoho, kdo extrémně pomáhá, a na druhé straně někoho, kdo je nevděčný, zdá se zřejmé, kdo je tu dobrý a kdo špatný. Co když ale pomyslné „máslo na hlavě“ může mít v takovém případě i ten, kdo až příliš pomáhá?

celý článek