Dnes už je téměř nemožné, abyste alespoň jednou neslyšeli něco o generaci takzvaných mileniálů. Co to ale vlastně ve skutečnosti znamená, jak se liší od ostatních generací, jak se projevují na trhu práce a proč se o nich dnes tak moc mluví? 


Jako generace se označuje skupina lidí, které spojuje podobné období, v němž vyrůstají, podobný styl života a způsob myšlení. Na tomto základě se v různých oborech rozšířilo pojmenování jednotlivých generací, z nichž jsme vybrali ty v současné době nejpoužívanější, a na ty se podíváme více z blízka a přidáme také pohled zaměstnavatele založený na našich zkušenostech.


GENERACE X: HUSÁKOVY DĚTI 

Narodili se přibližně mezi lety 1968 a 1982 (dnes jim je přibližně
37 až 51 let)

Říká se o nich, že jsou zvyklí hodně pracovat a nevadí jim pracovat přesčas nebo že jsou schopní si poradit třeba i s rozděláním ohně bez instrukcí z videa na internetu.

Generace X je také známá tím, že není tolik početná jako generace předchozí a s nimi se objevuje termín „stárnutí populace“. Podle různých průzkumů jsou to i ti, kdo mají Facebook, ale pořád ještě rádi volají.

Podle průzkumů čtou mnohem více než generace Y a peníze jsou pro ně hodnotou, na rozdíl od následující generace Y, pro níž jsou pouze prostředkem.

Jak to vidíme my?


GENERACE Y: Mileniálové 

Narodili se přibližně mezi lety 1983 a 1997 (dnes jim je přibližně
22 až 36 let)

Tato generace se označuje jako „mileniálové“ právě proto, že dospívali na přelomu tisíciletí, milénia. O mileniálech toho na internetu najdete, na rozdíl od generací předchozí i následující, opravdu hodně. Je to evidentně generace, na kterou je teď upřená velká pozornost. A není se čemu divit. Je to generace, která je v produktivním věku a leccos v jejich přístupu k práci a životu se s nimi začíná měnit.

Podle mnoha sociologických průzkumů se o nich říká, že požadují vyšší životní úroveň, ale velmi si hlídají svůj osobní život a nejsou už ochotní pracovat tolik, jako předchozí generace. V pracovním životě často požadují flexibilní pracovní dobu či místo výkonu práce. Pro komunikaci využívají internet, většinou mají několikero různých aplikací v mobilu a telefonovat moc nechtějí. Průzkum Association of Graduate Recruiters ukázal, že absolventi této generace čekají, že jim „vše spadne do klína“.

Jak to vidíme my?


GENERACE Z: Internetová generace

Narodili se někdy mezi lety 1998 a 2013 (dnes jim je 6 až 21 let)

Tuto generaci tvoří v současné době převážně teenageři, kteří už nezažili dobu bez internetu a chytrých telefonů, a právě proto se jim také říká internetová generace (někdy proto můžete vidět označení „generace I“). Rozdíl mezi generací Y a Z je právě v tom, že předchozí generace si ještě pamatuje život před rozšířením masových technologií.

Z toho všeho je vám asi jasné, že je to generace, která je zvyklá na velmi rychlou komunikaci a svět tak trochu vnímají přes dotykové displeje. Zároveň se dost zajímají o to, co je „v kurzu“, ale zajímají se také o zdravý životní styl nebo nově také třeba o globální otázky jako je ekologie.

Jak to vidíme my?


GENERACE ALPHA

Mimo tyto tři hlavní generace jich existuje ještě dalších pět, které jsou obecně známé. Zajímavá je třeba rostoucí „generace alfa“. Patří do ní lidé, kteří se narodili po roce 2014 a je to generace, která údajně bude odmítat školu, protože vše se dá najít na internetu, bude trávit hodně času u počítače a bude se vyhýbat lidské společnosti. Věříme, že to s nimi nakonec nebude tak marné.

A co si myslíte vy?

Zdroj informací: Wikipedia.org, Forbes.cz, kariera.ihned.cz, Lidovky.cz
Zdroj fotografie: freepik.cz

Chcete mít tým plný produktivních lidí? 


Přihlaste se na seminář Jak vytvořit a udržet skvělý tým.


O autorovi článku

Barbora Hartmannová

Bára je kreativec v pravém slova smyslu a s nadšením se vrhá do nových nápadů. Zároveň má skvělý "marketingový čuch" na to, co nejvíce funguje, a schopnost to držet a nepustit. Jako někdo, kdo nese PR firmy, je absolutně na svém místě, protože Báru není možné nemít rád. Připravuje třeba časopis Dobrodružství personalistiky nebo články pro média a pravidelně vás seznamuje s tím, co je u nás nového.

Z PRAXE: Proč porozumění lidem zlepšuje manažerské schopnosti


Zapomeňte na ohraná klišé. Rozumět lidem není jen o vytváření společenských vztahů. Je to o odhalení potenciálu každého jednotlivce ve vašem týmu, je to společná cesta k cíli a je to také klíč k efektivnímu vedení lidí. Mohl by dirigent vést stohlavý orchestr, kdyby neznal dovednosti každého hudebníka? Pravděpodobně ano, ale poslouchat by se to nedalo. Stejně tak je tomu i v případě středního managementu. Zeptali jsme se několika zástupců českých firem, kteří vzdělávají své manažery právě v této oblasti, na to, co jim to přináší. Jste zvědaví?

celý článek

Jak ztratit kandidáta v deseti krocích


Boj o skvělé zaměstnance neutichl a firmy se předhání v tom, co jim nabídnout, aby je získali pro sebe. Možná i kvůli tomuto přístupu se některé organizace svým přístupem k výběrovému řízení nevědomky samy ochuzují o zajímavé uchazeče. Co dělají, že ztrácí u své cílové skupiny plusové body? Tady je deset chyb, které ve výběrových řízeních nejčastěji pozorujeme.

celý článek

5 nejčastějších chyb, které děláme v interní komunikaci


Interní komunikace je téma, o kterém se často mluví a píše, a přesto je stále žádané. Jako by mu firmy stále dostatečně nerozuměly. Základní otázkou není, jak interní komunikaci správně nastavit, ale proč se jí vůbec zabývat.

celý článek

Jak v lidech vzbudit chuť se rozvíjet


Máte ambice svou firmu rozvíjet? Pak vám je asi jasné, že bez toho, aby se rozvíjeli také lidé uvnitř ní, to nepůjde. Rozvoj je přirozený, pokud vychází z nějaké potřeby – to je v nás tak nějak odjakživa. Nezřídka se ale stává, že je ve firmě potřebný intenzivnější či rychlejší rozvoj jednotlivců nebo konkrétní skupiny. Když vám jde váš člověk naproti, a dokonce se na svůj posun těší, je to snadné, pokud se ale brání, nemáte velkou šanci.

celý článek