Elena Sklenářová: V Královské baletní škole jsem byla nejen manažerkou, ale i mámou a segrou

Elena Sklenářová pracuje v Performii skoro pět let. Rychlou jízdu si užívá nejen na silnici, ale také v práci. Za tu dobu se totiž stihla vypracovat na vedoucí brněnské pobočky. Jak se dostala do Performie a jaká byla práce v Královské baletní škole?


Eli, procestovala jsi kus světa. Která země je tvá oblíbená a do které se nechceš vrátit?
Miluji moře, takže všechny země, které jsou spojené s mořem, jsou mé oblíbené. Nemám žádnou, kam bych se nechtěla vracet. Všude si dokážu najít něco, co se mi líbí nebo co můžu obdivovat.

Kdybys měla neomezené možnosti, jaké místo a proč bys chtěla navštívit? 
Nemám žádnou vysněnou destinaci, ráda se podívám všude. Kdybych si ale měla vybrat, tak bych trávila čas na moři a projela Karibik a Středozemní moře. Možná bych si střihla cestu kolem světa na lodi. A proč? Jak už zaznělo, miluji moře, vodu a lodě, je to pro mě neuvěřitelná svoboda a pocit radosti, který se slovy ani nedá popsat.

Vím o tobě, že jsi žila v Anglii. Jak ses tam dostala a co přesně jsi tam dělala?
Do Anglie jsem se dostala přes agenturu jako au-pair (slečna na hlídání). Plánovala jsem, že se za rok vrátím zpět do Čech. Nakonec z toho bylo skoro 10 let. Pracovala jsem na různých pozicích od servírky, uklízečky pro dubajského krále, sbírala skleničky na dostizích v Askotu. Nakonec jsem posledních 5 let byla manažerkou v Královské baletní škole.

Můžeš nám trochu poodhalit něco ze světa baletu? Mnoho z nás totiž vidí, jen to hezké pozlátko, co se nám ukazuje na jevišti.
Tím, že jsem byla ve škole 5 let a 2 roky jsem tam i žila, protože to je internátní škola, měla jsem možnost zaskakovat i jako vychovatelka u nejmenších dětí. U kluků to nebylo tak hrozné, ale u holek bylo znát, že musí jít přes hodně velký práh bolesti, co se týče zvykání si na baletní boty. Pravidelně si musely mazat nohy speciálním roztokem nohy, aby jim ztvrdla pokožka a nebolelo je to tolik. Tím, že byli odloučeni od rodiny, suplovala jsem jim tam mámu i starší ségru. Nároky v baletu jsou velmi vysoké a je pravda, že v jakémkoliv roce studentům hrozí vyhazov. Také bylo znát, že spousta dětí je na škole kvůli rodičům, kteří si skrze ně plní svoje sny. To bylo docela smutný.

"Miluji moře, vodu a lodě, je to pro mě neuvěřitelná svoboda a pocit radosti, který se slovy ani nedá popsat."

Jak ses z Anglie, kde jsi pracovala u baletu, dostala do Performie?
Do Performie jsem se dostala díky svojí dlouholeté kamarádce Daně Kudové. Poslala mi video s károu, protože jsem měla problémy v týmu, který jsem vedla. Díky tomu jsem si velmi rychle dokázala určit, kde koho mám na káře, ale nevěděla jsem co s tím. Po rozhodnutí ukončit svoji práci v baletní škole, jsem odjela na 2 měsíce na dovolenou do Čech, kde přišla myšlenka pracovat pro Performii. Danča mi domluvila schůzku s Luckou (Lucie Spáčilová, výkonná ředitelka Performie), pak jsem se setkala i s Martenem (Marten Runow,zakladatel Performia International), který měl zrovna seminář v Břeclavi a vyhodnotil mi můj test. Byla jsem nadšená! Celý koncept Performie se mi moc líbil. Dával mi totálně smysl. Věděla jsem, že je to přesně to, co hledám.

Já vím, že ses do Anglie ještě vrátila, ale to už jsi pracovala pro Performii. Co tě přesvědčilo se přestěhovat unovu do české pobočky a zrovna do Brna?
Rozhodovala sem se, jestli zůstat v Anglii a dělat práci, jen abych zaplatila účty, nebo se vrátit zpět do ČR a dělat něco, co mě baví a dává smysl. Věděla jsem, že tady v Čechách mám co nabídnout a posunout firmy dál. A tak jsem se vrátila do brněnské pobočky.

Nechybí ti někdy ten život v zahraničí?
Ani moc ne, chybí mi jen kvalitní jídlo, restaurace a nakupování.

Elen u jednoho ze svých klientů Bonita Group Service s.r.o.

Můžeš nám popsat, co přesně v Performii děláš?
Pracuji jako regionální partner, mám svoje klienty, se kterými spolupracuji na zlepšování týmu a náboru nových zaměstnanců, ale také jsem vedoucí prodejního týmu na Moravě. To znamená, že se starám o brněnskou pobočku a kolegy, aby vše šlapalo tak, jak má.

Vedoucí prodejního týmu je dost náročná pozice, tak co tě přesvědčilo ji vzít? Co byl ten důvod?
Vždy jsem chtěla mít svůj tým, vnímala jsem důležitost lidí, se kterými pracuješ a na který se můžeš spolehnout. Když přišel návrh od Lucky dělat vedoucí prodejního týmu na Moravě, neváhala jsem, byla to pro mě výzva a ty já mám ráda.

Jak jsem říkala, tato pozice je hodně náročná a není pro každého. Co ale ty vidíš jako výhodu být na této pozici?
Pro mě je to výhoda hlavně v tom, že mě tato pozice neuvěřitelně posunuje, a to díky Lucce, která mi dokáže v jakékoli situaci poradit a vést mě, když si nevím rady nebo potřebuji nějaké rozhodnutí zkonzultovat. Nikdy jsem takovou „vedoucí“ neměla. Lucka mi dává prostor a dokáže mě nasměrovat, za co ji moc děkuji. Baví mě práce s lidmi, společné překovávání překážek a dosahování cílů.

Z toho co vím, toho máš už hodně za sebou, máš plno zkušeností (jak pracovních, tak osobních), tak je ještě něco, čeho bys chtěla dosáhnout?
Určitě je toho mnoho. Díky Performii se stále učím něco nového, posunují se moje možnosti nejen v pracovním, ale i osobním životě. Vnímám, jaký kus práce jsem na sobě udělala, a to mě baví, protože vím, že to můžu posunovat stále dál a dál.

Chcete se i vy stát regionálním partnerem? 

Podivejte se na naše kariérní stránky a přihlaste se. 


KATEŘINA KREJČÍ: Tým nemůže fungovat, pokud nechceme rozumět lidem


Obor stavebnictví nevystudovala, a i přesto nastoupila do společnosti SLEZSKÉ STAVBY OPAVA s.r.o., kterou dnes vede jako jednatelka. Našla způsoby, jak se o oboru i lidech, které vede, dozvědět víc, a pochopila, že i její vedoucí musí lidem rozumět. Je spolurealizátorkou několika projektů, které podporují zručnost dětí a jejich kladný vztah k technickým oborům. Kateřina Krejčí rozhodně má o vedení firmy i lidí v ní co říct.

celý článek

Z PRAXE: Proč porozumění lidem zlepšuje manažerské schopnosti


Zapomeňte na ohraná klišé. Rozumět lidem není jen o vytváření společenských vztahů. Je to o odhalení potenciálu každého jednotlivce ve vašem týmu, je to společná cesta k cíli a je to také klíč k efektivnímu vedení lidí. Mohl by dirigent vést stohlavý orchestr, kdyby neznal dovednosti každého hudebníka? Pravděpodobně ano, ale poslouchat by se to nedalo. Stejně tak je tomu i v případě středního managementu. Zeptali jsme se několika zástupců českých firem, kteří vzdělávají své manažery právě v této oblasti, na to, co jim to přináší. Jste zvědaví?

celý článek

Co se děje v Performii VIP 3-2024


Co se v Performii událo na začátku roku 2024? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí speciálně upraveném pro naše VIP klienty.

celý článek

Co se děje v Performii 3-2024


Co se v Performii událo na začátku roku 2024? A co aktuálně hýbe světem managementu a personalistů? To se dozvíte v tomto shrnutí.

celý článek