Vzhledem k současné situaci mnoho firem změnilo systém fungování a zavedlo pro své zaměstnance home office, tedy práci z domova. Pro některé to už bylo běžnou součástí života, pro některé novinka. Jak to je u vás? Zkontrolujte si s námi, jestli jste nastavili všechno správně.
 

Aktualizováno: 20. října 2020


Home office je výzva pro vedoucí pozice

Vždy když máte tým lidí, který je třeba na dálku vést, máte před sebou velkou výzvu – zajistit, že lidé budou dělat svou práci i bez přímého dohledu. I když se to někdy tak zdá, nemusí to být nic příliš náročného či vysilujícího. Stačí vše na začátku dobře nastavit a dodržovat základní pravidla. Pokud totiž chcete, aby vše správně fungovalo, musíte si vše hned ze začátku správně nastavit.

Jaké věci to jsou?

1. Poskytněte svým zaměstnanům takové nástroje, které potřebují
2. Určete pracovní dobu
3. Zajistěte, aby každý měl své denní a týdenní "bojové plány"
...

Kompletní kontrolní list pro práci z domova (který obsahuje dalších 5 bodů a více detailů k nim), můžete získat na konci tohoto článku.

Pozor na rušivé prvky 

Práce z domova může někomu vyhovovat víc a někomu méně, a také má svá pro a proti. Například pokud člověk pracuje z domu, ušetří čas strávený cestou do a z práce. Má také více klidu (neruší ho kolegové) apod. Na druhou stranu je tu jistá míra izolovanosti a může nám chybět osobní kontakt. Nebo naopak musíme pracovat v přítomnosti dětí, které vyžadují neustálou pozornost a není možné se tak plně soustředit na práci. 

Připravili jsme proto desatero pravidel přímo pro zaměstnance, kteří pracují z domova. Jaká sem patří?

1. Mějte samostatné pracovní místo
Najděte si doma takové místo, kde budete moci tvořit a kde se budete cítit uvolněně.

2. Určete si pracovní dobu
Tento bod určitě projednejte se svým vedoucím. My však doporučujeme, aby se vaše pracovní doba neodlišovala od té klasické (tedy kdy přicházíte a odcházíte z kanceláře).

3. Sdělte své rodině, že pracujete
Pokud s někým sdílíte domácnost, je důležité nastavit si pravidla tak, abyste se navzájem nerušili.

...

Celé desatero pro práci z domova, kde je dalších 6 bodů, a které můžete dát svým lidem, můžete získat na konci tohoto článku.

Jako bonus dostanete i pravidelné Tipy a triky z oblasti budování týmů, které píšeme jednou za 14 dní.

Zdroj fotografií: Freepik.com

Stáhněte si celé desatero pravidel a kontrolní list pro práci z domova.


Po vyplnění formuláře Vám do e-mailu přijde odkaz ke stažení kompletních materiálů. A každý druhý týden vám začnou chodit do e-mailu naše tipy a triky. Z těch se můžete kdykoli odhlásit.

 

O autorovi článku

Hana Slačálková

Hanka si personalistiku oblíbila od prvního okamžiku. Do každé práce se vrhá s nováčkovským nadšením, i když už je ostříleným profesionálem. Její agenda je široká, nejčastěji ale přednáší o výběru a hodnocení zaměstnanců. Její přednášky jsou opravdovým zážitkem – Hanka totiž do nich vkládá energii sobě vlastní a účastníci seminářů oceňují její upřímnost a otevřenost, se kterou s nimi jedná. Kromě přednášek a seminářů také pomáhá firmám v Praze a okolí vybrat ty správné kolegy nebo nastavit fungující personální oddělení.

KATEŘINA KREJČÍ: Tým nemůže fungovat, pokud nechceme rozumět lidem


Obor stavebnictví nevystudovala, a i přesto nastoupila do společnosti SLEZSKÉ STAVBY OPAVA s.r.o., kterou dnes vede jako jednatelka. Našla způsoby, jak se o oboru i lidech, které vede, dozvědět víc, a pochopila, že i její vedoucí musí lidem rozumět. Je spolurealizátorkou několika projektů, které podporují zručnost dětí a jejich kladný vztah k technickým oborům. Kateřina Krejčí rozhodně má o vedení firmy i lidí v ní co říct.

celý článek

Z PRAXE: Proč porozumění lidem zlepšuje manažerské schopnosti


Zapomeňte na ohraná klišé. Rozumět lidem není jen o vytváření společenských vztahů. Je to o odhalení potenciálu každého jednotlivce ve vašem týmu, je to společná cesta k cíli a je to také klíč k efektivnímu vedení lidí. Mohl by dirigent vést stohlavý orchestr, kdyby neznal dovednosti každého hudebníka? Pravděpodobně ano, ale poslouchat by se to nedalo. Stejně tak je tomu i v případě středního managementu. Zeptali jsme se několika zástupců českých firem, kteří vzdělávají své manažery právě v této oblasti, na to, co jim to přináší. Jste zvědaví?

celý článek

Jak ztratit kandidáta v deseti krocích


Boj o skvělé zaměstnance neutichl a firmy se předhání v tom, co jim nabídnout, aby je získali pro sebe. Možná i kvůli tomuto přístupu se některé organizace svým přístupem k výběrovému řízení nevědomky samy ochuzují o zajímavé uchazeče. Co dělají, že ztrácí u své cílové skupiny plusové body? Tady je deset chyb, které ve výběrových řízeních nejčastěji pozorujeme.

celý článek

5 nejčastějších chyb, které děláme v interní komunikaci


Interní komunikace je téma, o kterém se často mluví a píše, a přesto je stále žádané. Jako by mu firmy stále dostatečně nerozuměly. Základní otázkou není, jak interní komunikaci správně nastavit, ale proč se jí vůbec zabývat.

celý článek