Ať už jste teď, nebo v budoucnu budete v nějaké náročné situaci, vždy myslete na to, že řešení existuje. A abyste se z toho rychleji vymotali, připravili jsme pro vás takový zjednodušený testík, který vás dovede k tomu správnému řešení. A je vám asi jasné, že je opět spojen s vaším týmem a lidmi, které ve firmě máte.


Vidíte v dálce nějaké řešení vaší situace?

(Klikněte na jednu z možností a pokračujte dál v odpovídání.)


ODPOVĚDĚLI JSTE: "ANO, vidím v dálce řešení"

Můžete se spolehnout na lidi, které máte v týmu? 

ANO

NE


Dokážete vidět řešení vaší situace, a navíc máte tým, na který se můžete spolehnout? Tak to jste na tom velmi dobře.

Nezapomeňte svou strategii představit celému týmu. Lidé budou fungovat ještě lépe, když budou vědět, proč a kam jdou. Určete cíle a průběžně vyhodnocujte, jak se daří je naplňovat. Nezapomeňte průběžné úspěchy chválit a také o nich dávat vědět veřejnosti. Dobrá práce, která je také dobře prezentovaná, vám přinese ještě více podpory, přátel a nové příležitosti.

Neberte skvělý tým jako běžnou věc, oceňte jejich nasazení a projevte svůj obdiv.


Dokážete vidět řešení vaší situace, ale na lidi, které máte v týmu, není takové spolehnutí, jaké byste si představovali? Musíte vědět jednu důležitou věci, na kterou je třeba se dívat.

Ať už je vaše strategie o přežití, udržení nebo využití nových příležitostí, vždy využijete jen ty, kteří vám v tom pomohou. Dobrá zpráva je, že opravdu problémových lidí je pouze 20 % a s ostatními se dá dobře pracovat. Analyzujte tedy svůj tým s co nejmenším zatížením osobních vazeb nebo historie. Podpoříte-li teď ty nejlepší z týmu, podpoří oni zase vás. Nechte jít ty problémové a uvolněte místo novým. Pusťte se do výběru opravdu výkonných a loajálních lidí. Teď je ten pravý čas, a pokud máte jasnou strategii, tím spíš máte co nabídnout.


ODPOVĚDĚLI JSTE: "NE, nevidím v dálce řešení"

Můžete se spolehnout na lidi, které máte v týmu? 

ANO

NE



V tuto chvíli nevidíte řešení vaší situace, ale máte tým, na který se můžete spolehnout? To není vůbec špatný odrazový můstek!

Velmi důkladně analyzujte všechny prostředky, které máte k dispozici. Využijte své nejlepší lidi a dejte se s nimi do diskuse. Komunikujte o každé možnosti a jakýkoli nápad rozpracujte. Díky tomu přijdete na nějaké řešení a pak i celou strategii. Tu už potom stačí jen zveřejnit, vyhrnout si rukávy a pustit se do toho. Dejte prostor svým nejlepším lidem, oni to ocení. Je možné, že to bude začátek něčeho velkého.

V tuto chvíli nevidíte řešení vaší situace a neumíte si představit, že vám v tom pomohou vaši lidé? Nebudeme si nalhávat, že je to dobré, ale podívat se na to tak, jak to je, je první bod úspěchu. Pojďme se podívat na to, co s tímhle můžete udělat.

Možná nemáte spolehlivý celý tým, ale rozhodně máte alespoň jednoho člověka, na kterého se polehnout můžete. Vyčleňte si spolu den na intenzivní bojovou poradu, kde si odpovíte na otázky, jako jsou ty následující: V čem jsme opravdu dobří? Co umíme? Co na nás oceňují naši zákazníci? Co máme k dispozici (prostory, nástroje, know-how, materiál, lidi)? Jaké máme závazky, bariéry a výzvy? Možná to nebude snadné, ale nakonec vymyslíte nějakou dobrou strategii, která vás nejen z této „prekérky“ vyvede, ale zároveň určitě hodně posílí.

Zdroj fotografií: freepik, shutterstock

Chcete mít v týmu jen ty správné lidi? 
 

Pak potřebujete náš klíčový seminář "Jak vytvořit a udržet skvělý tým".


O autorovi článku

Lucie Spáčilová

Již od založení firmy má na starosti vývoj produktů, kvalitu a celkovou expanzi a životaschopnost společnosti. Práci bere jako hru a Performia je tak trochu její dítě.

KATEŘINA KREJČÍ: Tým nemůže fungovat, pokud nechceme rozumět lidem


Obor stavebnictví nevystudovala, a i přesto nastoupila do společnosti SLEZSKÉ STAVBY OPAVA s.r.o., kterou dnes vede jako jednatelka. Našla způsoby, jak se o oboru i lidech, které vede, dozvědět víc, a pochopila, že i její vedoucí musí lidem rozumět. Je spolurealizátorkou několika projektů, které podporují zručnost dětí a jejich kladný vztah k technickým oborům. Kateřina Krejčí rozhodně má o vedení firmy i lidí v ní co říct.

celý článek

Z PRAXE: Proč porozumění lidem zlepšuje manažerské schopnosti


Zapomeňte na ohraná klišé. Rozumět lidem není jen o vytváření společenských vztahů. Je to o odhalení potenciálu každého jednotlivce ve vašem týmu, je to společná cesta k cíli a je to také klíč k efektivnímu vedení lidí. Mohl by dirigent vést stohlavý orchestr, kdyby neznal dovednosti každého hudebníka? Pravděpodobně ano, ale poslouchat by se to nedalo. Stejně tak je tomu i v případě středního managementu. Zeptali jsme se několika zástupců českých firem, kteří vzdělávají své manažery právě v této oblasti, na to, co jim to přináší. Jste zvědaví?

celý článek

Jak ztratit kandidáta v deseti krocích


Boj o skvělé zaměstnance neutichl a firmy se předhání v tom, co jim nabídnout, aby je získali pro sebe. Možná i kvůli tomuto přístupu se některé organizace svým přístupem k výběrovému řízení nevědomky samy ochuzují o zajímavé uchazeče. Co dělají, že ztrácí u své cílové skupiny plusové body? Tady je deset chyb, které ve výběrových řízeních nejčastěji pozorujeme.

celý článek

5 nejčastějších chyb, které děláme v interní komunikaci


Interní komunikace je téma, o kterém se často mluví a píše, a přesto je stále žádané. Jako by mu firmy stále dostatečně nerozuměly. Základní otázkou není, jak interní komunikaci správně nastavit, ale proč se jí vůbec zabývat.

celý článek